Tiggere er et stigende problem

I løbet af årets første tre måneder har Københavns Politi fået flere anmeldelser om tiggeri, end det samlede antal i hele 1999. En ny undersøgelse afkræfter myten om, at de danske tiggere blot er "ugidelige dovendyr, der supplerer deres fede socialhjælp med lidt luksus-tiggeri."

I løbet af årets første tre måneder har Københavns Politi fåetflere anmeldelser om tiggeri, end det samlede antal i hele 1999.Det skriver Berlingske Tidende. En ny undersøgelse afkræfter mytenom, at de danske tiggere blot dyrker luksus-tiggeri.

- Tiggerne er overvejende hjemløse. Otte ud af ti har slet ikkenogen bolig, mens de sidste to lever under mildest talt elendigeforhold. Det er mennesker som lever på de laveste satser afoffentlig hjælp, - kontanthjælp eller pension, siger Preben Brandt,der er daglig leder af hjemløse-projektet "Uden for".

Preben Brandt har været med til at udarbejde den første størreundersøgelse af danske gadetiggere, som offentliggøres i denkommende uge. Han afkræfter den udbredte opfattelse af, at tiggernei Danmark bare er nogle forkælede dovendyr, der ikke gider arbejde,og som i forvejen lever fedt af socialhjælp.

- Jeg vil ikke udelukke, at hvis man søger grundigt, så kan manfinde en tigger som har penge på kistebunden. Men generelt er detmennesker som er svært ressourcefattige - både hvad angår penge menogså socialt. Mange lever desuden i en eller anden form formisbrug, siger Preben Brandt.

Misforstået at gå til politiet

Der er ingen tal på, hvor mange tiggere der er i Danmark. Derimoder det en klar tendens, at politiet modtager flere og flereanmeldelser fra folk, som er irriteret over tiggerne. Menpolitianmeldelserne kalder Preben Brandt for fuldstændigmisforståede.

- Vi lever i et samfund som dyrker pænheden, så det erforståeligt at visse folk ikke vil tolere tiggeri. Men det hjælperikke at jagte tiggerne. Det handler i stedet om at lave en socialindsats - give tiggerne nogle tilbud.

Men det anslås, at mellem 14.000 og 20.000 i løbet af året erhjemløse i kortere eller længere perioder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk