TikTok giver unge lyst til at læse - Biblioteker oplever lange køer

Boganmeldelser på det sociale medie TikTok har fået flere unge til at læse bøger. 13-årige Marie er en af dem.

Marie My Metzsch fra Aabenraa læste ikke bøger før hun opdagede boganmeldelserne på Tiktok. Hun kan især godt lide at læse bøger om romantik. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Der er pludselig blevet rift om bøger, der har stået glemt på bibliotekets hylder.

Det er unge mennesker, der udlåner bøgerne efter anbefalinger på det sociale medie TikTok.

13-årige Marie My Metzsch fra Aabenraa har ligesom mange andre unge fundet lysten til at læse på det sociale medie.

- Når jeg ser en anbefaling på TikTok, får jeg lyst til at læse bogen, så jeg kan se om, jeg er enig i anbefalingen. Og så kan man jo fortælle det til veninderne, hvad man synes om den, siger Marie My Metzsch.

På TikTok sorteres indhold ved hjælp af hashtags. Her findes hashtagget BookTok, hvor primært unge anbefaler hinanden bøger.

Boganbefalingerne på TikTok har fået unge mennesker til at hive bøgerne ned af bibliotekernes hylder. Der er også opstået lange køer til bestemte titler, der trender på TikTok.

- Nogle af de bøger, der er populære blev udgivet for ti år siden, men pludselig opstår de igen fra asken. Det er helt vildt, siger bibliotekar på Aabenraa Bibliotekerne, Lillian Buckley.

- Det fedeste ved at læse, er at man kan bruge fantasien og for eksempel selv forestille sig, hvordan personerne ser ud, siger Marie My Metzsch. (Foto: © Hanne Høier, DR)

Fra ung til ung

Boganbefalingerne fanger de unge bedre på TikTok, end når de møder en boganmeldelse i skolen eller i butikken, fortæller en ekspert.

På TikTok bliver der nemlig talt i et sprog, som de unge forstår.

- TikTok er et sted, de kender. De er vant til sproget og formatet. Så her formidler man sprog og litteratur i øjenhøjde med de unge, fortæller Christian Mogensen, specialkonsulent hos Center for Digital pædagogik.

For et halvt år siden læste 13-årige Marie ikke mange bøger. Det ændrede sig, da hun fik øjnene op for boganbefalingerne på TikTok.

- Jeg vil meget hellere bruge mine aftener på at læse end at se tv, siger hun.

Det er ikke lange anbefalinger, der skal til for at overbevise de unge om at læse en bog. Faktisk er videoerne på TikTok med boganbefalinger ofte kun 15 sekunder lange.

TikTok er fremtiden for bibliotekerne

Den store interesse for bøger, der er kommet blandt flere unge med TikTok, er en gylden mulighed for bibliotekerne, mener en ekspert.

- Hvis bibliotekerne begynder at være med i samtalen på TikTok, så kan vi måske få en lidt mere kvalificeret formidling. Og få de unge til at bevæge sig over i andre genrer end young adult og fantasy, siger Christian Mogensen, specialkonsulent i Center for Digital Pædagogik.

Det gode råd fra eksperten er der allerede nogle biblioteker, der har taget til sig. Mens nogle kommuner er mere tilbageholden med brug af det sociale medie TikTok.

I Aabenraa er bibliotekar Lillian Buckley også personligt flittig bruger af TikTok og især underkategorien BookTok. Hun er ikke i tvivl om, hvor vigtigt TikTok er for bibliotekerne lige nu.

- Den største udfordring lige nu er at have de bøger på hylden, der trender på BookTok. Når de er så efterspurgte, så kan jeg ikke altid have dem hjemme, siger hun.

Bogen 'Vi var løgnere' var den den første, der blev revet væk på Aabenraa Bibliotek på grund af anbefalinger fra TikTok. Her har de indkøbt flere eksemplarer for at følge med efterspørgslen. (Foto: © Hanne Høier, DR)