Til borgermøde om Lindholm er alle enige: Vi vil ikke have det udrejsecenter

Både lokalpolitikere og borgere er klar til at kæmpe imod regeringens plan.

Stolerækkerne står tæt i Viemose Forsamlingshus, og alle sæder er taget.

Over 200 mennesker er torsdag aften troppet op til et borgermøde om regeringens plan om at etablere et udrejsecenter på øen Lindholm.

Selv om borgermødet er blevet flyttet til større lokaler, er rummet så fyldt, at ikke alle kan komme ind.

Til mødet er indbudt lokalpolitikere fra Venstre, Socialdemokratiet og SF, og trods forskellige partifarver deler de holdning til planen om at huse kriminelle, udviste udlændinge.

- Det er et skingrende vanvittigt forslag, opsummerer Brian Bressendorff fra Socialdemokratiet.

Regeringen skal straffes

Flere af de fremmødte giver udtryk for, at de er bange for, hvem det er, der skal flytte ind på Lindholm.

En af dem er Hanne Petersen fra Kalvehave.

- Jeg ønsker ikke kriminelle i min baggård. Mine børn har bedt os om at sælge, for de tør ikke have os boende her. Det er jo ikke særlig sjovt, vel, spørger hun.

Hanne Petersen bor i Kalvehave, hvorfra der går færge til øen Lindholm.

Hun håber, at regeringen og Dansk Folkeparti kommer på bedre tanker, men også at partierne kommer til at mærke konsekvenserne af forslaget.

- Jeg håber selvfølgelig, at de bliver straffet næste gang, der er valg. At vi ikke stemmer på dem, som synes det er en god ide, at anbringe folk på en øde ø, siger hun.

Det er en af de andre fremmødte enig i.

- En anden regering er det eneste, der kan hjælpe på det her. Så enkelt er det, siger Sigurd Jensen fra Viemose, hvor mødet holdes.

- Der kommer jo et valg inden året er omme, så der må man jo håbe, at de er blevet klogere. Det er ikke andet end symbolpolitik det her. De flytter jo bare problemet, siger han.

Sigurd Jensen bor i Viemose.

Venstrepolitiker kæmper kampen

Michael Seiding Larsen er også mødt op til mødet. Han er 2. viceborgmester i Vordingborg Kommune, og han er fra Venstre. Det mærker han tydeligt for tiden.

- Jeg må bare erkende, at det ikke er særlig sjovt at være Venstre-medlem i Vordingborg Kommune i disse uger, konstaterer han.

Men partifarven har fået lov at træde i baggrunden, siden regeringen og Dansk Folkeparti præsenterede forslaget om etableringen af et udrejsecenter på Lindholm.

- Jeg kæmper kampen hernede og er sådan set lidt ligeglad med, hvad partitoppen synes. Det her er vores kamp og vores kommune, så jeg kæmper videre og opgiver ikke, siger han.

Michael Seiding Larsen (V) har skrevet til sin partiformand, Lars Løkke Rasmussen, at Vordingborg Kommune ikke er interesseret i at huse et udrejsecenter på Lindholm.

Lindholm:

  • Øen Lindholm i Stege Bugt skal ifølge finanslovsaftalen fremover huse udlændinge på tålt ophold og udvisningsdømte kriminelle.

  • Øen er syv hektar og ligger mellem Sydsjælland og Møn og hører under Vordingborg Kommune.

  • Lindholm blev i 1925 købt af den danske stat.

  • Øen blev hjemsted for Statens Veterinære Institut for Virusforskning, og der blev indrettet forsøgsstation for mund- og klovsyge.

  • Dengang hærgede voldsomme udbrud af mund- og klovsyge landets husdyrbesætninger.

  • For at undgå smitte ved forsøg lagde man forsøgsstationen på en ø.

  • DTU Veterinærinstituttet har en afdeling for virusforskning på den isolerede ø.

  • I 2019 forventes DTU at flytte fra de eksisterende bygninger, og i løbet af 2021 vil de første beboere blive overflyttet til øen.

  • Der er daglig færgefart til Lindholm.

  • Kilder: Finanslovsaftalen, Møn Kulturarvsatlas og denstoredanske.dk.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk