Tilbud: Halvgammelt brød og pålæg for en 5'er i Rema1000

En dansk regel om kort holdbarhed betyder, at danske supermarkeder hvert år smider 45.000 tons mad ud. Og det til trods for at meget af det kan spises. Men det skal være slut. Supermarkeder tager nu sagen i egen hånd og gør gammel mad til en hyldevare.

Danske supermarked smider ifølge Fødevarestyrelsen i gennemsnit omkring 200 kg madaffald ud om ugen.

Danske supermarkeder smider ifølge Fødevarestyrelsen i gennemsnit omkring 200 kg madaffald ud om ugen.

Det er en dansk særregl i EU, som betyder, at producenten skal mærke sine varer med en "mindst-holdbar-dato."

Selvom varen er sundhedsmæssigt helt forsvarligt skal butikkerne altså smide det ud.

Men nu har butikskæden Rema1000 som de første sat de næsten for gamle varer på faste tilbudshylder. Her kan man for eksempel købe et brød eller en pakke pålæg til 5 kroner

Forbrugerne har brug for hjælpOg det glæder organisationen Stop spild af mad.

- Forbrugerne har brug for reel hjælp fra detailhandelen til at mindske madspild. Derfor er det her tiltag meget positivt, og vi håber selvfølgelig på, at resten af den danske detailhandel også går med på trenden, siger Selina Juul fra Stop spild af mad.

Ingen hjælp fra politikerne

Og det bliver op til detailhandlen at ændre på den danske praksis. Fra politisk hånd er der nemlig ikke vilje til at ændre på reglerne.

- Det handler alene om, om varerne har en kvalitet – om brødet er friskt, eller om brødet er for gammelt og tørt, siger fødevareminister Mette Gjerskov, som afventer ny EU-lovgivning, som er planlagt til at træde i kraft om halvandet år.