Tilbud: Kom på fertilitetsferie og vælg dit barns køn

Mens Danmark forbyder kønssortering, står det anderledes til på Cypern. Dansk firma tilbyder rejser dertil.

Skal det være en dreng eller pige? Det kan forældre tage til eksempelvis Cypern og vælge. (© DR)

For mellem 10.500 og 45.000 kroner kan danske par selv vælge, om deres kommende barn skal være en dreng eller en pige, skriver Jyllands-Posten.

Det er det danske firma KirurgiRejser, som i store dagbladsannoncer tilbyder kommende forældre, at de kan få fertilitetsbehandling i udlandet med henblik på selv at vælge barnets køn.

Ifølge firmaets direktør, Atef El-Kher, har flere danske par allerede henvendt sig på grund af annoncen.

Cypern er stedet

Herhjemme er kønsselektering i fertilitetsbehandling forbudt, med mindre det handler om at undgå kønsbundne alvorlige, arvelige sygdomme.

Men blandt andet på Cypern er behandlingen lovlig, og derfor sender KirurgiRejser danske par til North Cyprus IVF Centre.

I annoncer og på firmaets hjemmeside lover KirurgiRejser, at man på den cypriotiske klinik både kan vælge sit barns køn og slippe for, at det får arvelige sygdomme, ligesom der ikke er ventetid på donoræg.

Forargelse i Danmark

Annoncerne vækker stor forargelse hos blandt andet Dansk Fertilitetsselskab.

- Det er første gang, at jeg ser den slags tilbud til danskere, og jeg finder det forkasteligt at kønssortere, alene fordi forældre har et ønske om et bestemt køn, siger formand Søren Ziebe, der også er klinikchef for Rigshospitalets Fertilitetsklinik til Jyllands-Posten.

- Desuden er teknikken, som klinikken bruger til at sortere sædcellerne, udokumenteret, og ingen kender eventuelle langtidsvirkninger, fortsætter han til Jyllands-Posten.

Ifølge Atef El-Kher har 200 danske par allerede været til behandling på klinikken ved egen hjælp - blandt andet fordi den tilbyder kønssortering.

Sundhedsstyrelsen vil nu undersøge, om annoncen er lovlig.

/ritzau/

FacebookTwitter