Tilfælde af fugleinfluenza i dansk besætning

Fødevarestyrelsen meddeler, at man har fundet det første tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning.

Fugleinfluenza i en dansk hobbybesætning kan få store konsekvenser for den danske eksport af fjerkrækød. (Foto: MARTIN DAM KRISTENSEN © Scanpix)

Man har fundet det første tilfælde af den alvorlige fugleinfluenza H5N8 i en dansk fjerkræbesætning. Det drejer sig om cirka 30 andefugle i en hobbybesætning ved Ålsgårde i Nordsjælland.

Det ligger fast efter, at Fødevarestyrelsen mandag morgen modtog de endelige prøvesvar fra DTU Veterinærinstituttet.

Prøverne stammer fra en hobbyfjerkræbesætning i landsbyen Skibstrup ved Ålsgårde i Nordsjælland. Her døde henover weekenden omkring en tredjedel af de cirka 30 andefugle i besætningen.

Prøverne viser, at det er den samme type fugleinfluenza, der de seneste ti dage er fundet i danske vildfugle flere steder i landet, fortrinsvis langs Østersøkysten.

- At der nu er konstateret fugleinfluenza, i en dansk hobbybesætning, kan få store konsekvenser for den danske eksport af fjerkrækød, vurderer souschef i Fødevarestyrelsen dyrlæge, Stig Mellergaard ifølge en pressemeddelelse.

Skaderne skal begrænses

Årsagen er, at mange lande uden for EU nu rutinemæssigt lukker for deres import af dansk fjerkrækød. Da Danmark, tilbage i 2006, havde et tilsvarende udbrud, kostede det omkring 200 millioner kroner i tabte eksportindtægter.

- Vores muligheder, for at begrænse skaderne og hurtigt komme tilbage til en normalsituation, er meget afhængig af, at både hobbyfjerkræavlere og de professionelle fjerkræproducenter nøje følger Fødevarestyrelsens anvisninger, forklarer Stig Mellergaard.

Har man tamfjerkræ eller andre fugle i fangenskab inden for en radius af tre kilometer fra adressen Skibstrupvej 24, 3140 Ålsgårde, skal man nu have alle sine fugle; gæs, høns, ænder og andet fjerkræ inden døre. Det er inden for trekilometer-zonen ikke tilstrækkeligt at have fast tag eller presenning over sine dyr, oplyser Fødevarestyrelsen.

Det er indtil videre ikke tilladt at transportere hverken fjerkræ eller tamfugle ind og ud af det område, der ligger inden for en radius på ti kilometer fra Skibstrupvej 24.

FacebookTwitter