IS-tilhænger er leder af ungeforening støttet af Furesø Kommune

En ungdomsklub i Farum har fået kommunal støtte, selvom lederen er blevet indberettet til PET.

IS-tilhængeren er daglig leder og bestyrelsesformand for en forening, der holder til i disse lokaler. (© dr)

Furesø Kommune har i flere år støttet foreningen Kilden, hvor lederen er Islamisk Stat-tilhænger og flere gange er blevet indberettet til Politiets Efterretningstjeneste, PET.

Flere officielle kilder bekræfter over for DR, at både Nordsjællands Politi og PET i flere år har fået henvendelser om klubbens leder, som af politiet og PET er kendt som IS-støtte og under mistanke for at være radikaliseret og ekstrem.

I en indberetning fra 2015 beskrives foreningslederen TN som en farlig mand, der har kontakt til Islamisk Stat i Syrien. Det fremgår også, at han prædiker om terrororganisationen for de unge - helt ned til 14 år - som kommer i Kilden.

Alligevel har foreningen for få år siden fået økonomisk medlemsstøtte, og i dag får den stadig stillet lokaler til rådighed.

- De her oplysninger, som jeg har fået i dag, er helt nye for mig. Jeg har bedt om, at vi får de oplysninger efterfølgende, og vi kan videregive dem til politiet, så de kan efterforske det, siger kommunaldirektør i Furesø Kommune, Christine Brochdorf.

En demokratisk klub

Kilden slår sig op på at være en klub med fællesskab for kommunens unge og tilbyder blandt andet lektiehjælp og uddannelsesvejledning.

Dokumenter, som DR har fået aktindsigt i, viser, at klubben er oprettet som en demokratisk forening og har derfor fået knap 11.000 kroner i aktivitetsstøtte fra Furesø Kommunes folkeoplysningspulje i 2013 og 2014.

- Kilden henvender sig til alle unge i Furesø Kommune, som søger at være en del af et fællesskab, hvor de kan lære nyt og udvikle sig, lyder det på Frivilligcenter Furesøs hjemmeside om klubben.

Nutidsforbilleder

På Facebook har Kildens leders cover-billede et budskab om ‘Ingen demokrati, kun islam’.

Og til et billede af Danmarks mest kendte militante islamister skriver TN ‘mine nutidsforbilleder’.

I 2013 henvender et byrådsmedlem sig til forvaltningen. Han har set, hvad TN skriver på Facebook, og synes det er meget ekstremt.

Kommunen går til Nordsjællands Politi med henvendelsen, men foretager ingen uanmeldte besøg i foreningen for at sikre, at det rent faktisk er folkeoplysende aktiviteter, der foregår.

- Det var et rygte, hvor der var blevet udtalt nogle ting, som ikke var i overensstemmelse med vedtægterne i den forening, så videregav vi det til politiet. Det er deres opgave at efterforske den her type sager, fortæller Christine Brochdorf.

Kommunen beder kun om en opdateret liste med foreningens aktiviteter i 2014, da foreningen igen får tildelt folkeoplysningsmidler.

Det viser dokumenter, som DR har fået aktindsigt i.

- Politiet bekræftede ikke dengang, at vi havde grund til at være bekymret. Så derfor har foreningen fået lov til at fungere på de samme præmisser som alle andre foreninger her i kommunen, siger kommunaldirektøren.

Syrienkrigere kom i klubben

Flere kilder, som har kendskab til klubben, fortæller, at ledende medlemmer fra den tidligere militante islamistiske gruppe "Kaldet til Islam" kom i klubben i 2012 og 2013.

En af dem er den daværende talsmand, Abu Musa, som også i en periode underviser de unge i klubben i islam.

Han er på det tidspunkt en af de mest centrale skikkelser i det danske islamistiske miljø. Han døde i Syrien i september 2013.

Samtidig har DR kendskab til flere unge mænd, der er kommet i klubben, som er endt i Syrien. Heriblandt tre unge, hvoraf den ene kun var 16 år, da han tog af sted.

31. januar næste år ophører foreningens aftale med kommunen, fordi lokalerne skal bruges til erhvervuddannelse.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra lederen af klubben, men han har ikke ønsket at stille op til interview.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk