Tilpas eller en overreaktion? Nu reagerer eksperter på regeringens ønsker fra pressemødet

Mandag aften indstillede regeringen til at covid-19 igen betragtes som samfundskritisk, og at coronapas genindføres.

Søren Brostrøm, direktør for Sundhedsstyrelsen, Magnus Heunicke, sundhedsminister statsminister Mette Frederiksen samt Henrik Ullum, direktør for Statens Serums Institut holder pressemøde om corona situationen i Spejlsalen mandag den 8. november 2021. (Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson © Ritzau Scanpix)

Det er tilpas, når regeringen lægger op til at genindføre coronapasset, mener to eksperter. Én enkelt er bange for en overreaktion og opfordrer til, at beslutningstagerne lige tager den med ro og "får snakket det ordentligt igennem".

Sådan lyder reaktionerne efter mandagens pressemøde i Statsministeriet, hvor regeringen indstiller til, at Folketingets epidemiudvalg beslutter, at covid-19 igen skal betragtes som en samfundskritisk sygdom, så Epidemiloven kan tages i brug.

Det vil nemlig betyde, at regeringen igen kan indføre krav om coronapas, som statsministeren opfordrede til mandag aften.

- Regeringen lægger maksimalt pres på Epidemiudvalget, der nu skal debattere og beslutte, om det er en samfundskritisk sygdom, siger Jens Lundgren, der er professor i infektionssygdomme på Rigshospitalet.

For hvis der i Epidemiudvalget ikke er et flertal, der modsætter sig indstillingen, betyder det, at regeringen også kan få indfriet sit ønske om at genindføre coronapasset.

Men ifølge Jens Lundgren er det lige en postgang for hurtigt. Han synes, "der bliver gået lige hårdt nok til den."

- Jeg vil nødig, at man overdramatiserer. Jeg tror nok, man lige skal prøve at få lidt ro på og få snakket det ordentligt igennem. Det tror jeg også gerne, at befolkningen vil, i stedet for at det fra den ene dag til den anden er samfundskritisk, siger han.

Et godt sted at starte

Lars Østergaard, der er professor ved Institut for Klinisk Medicin og ledende overlæge for Infektionsmedicinsk Afdeling på Aarhus Universitetshospital, tænker, at regeringens forslag er et godt sted at starte.

- Jeg tænker, at det absolut er de mindst drastiske tiltag, man kan tage i brug, nu hvor vi ser en kraftig stigning i smittetallet. Det er de steder, hvor det vil give de færreste konsekvenser, siger han.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel biologi ved Københavns Universitet, mener, at regeringens fokus ligger det helt rigtige sted, når de foreslår at genindføre coronapasset.

- Overordnet set mener jeg, det er fornuftigt, det, der er blevet foreslået. Vi har set en stigning i antal smittede og indlagte, som vi ikke bare kan sidde og se på stiger yderligere. Vi er nødt til at gøre et eller andet for at stoppe udviklingen.

Han påpeger, at det i høj grad er de uvaccinerede, der driver smitten.

Og derfor er det positivt, at alle dem, der ikke ønsker at lade sig vaccinere, er nødt til at lade sig teste for at deltage i samfundsaktiviteter. Det vil inddæmme smitten, vurderer han.

Flere skal tage vaccinen

Men hvad så med alle dem, der er vaccinerede og derfor ikke bliver testet i god tro, men alligevel bliver smittet?

For dem vil coronapasset ikke betyde noget i praksis, mener Allan Randrup Thomsen.

- Selvom de vaccinerede samlet set bidrager til smitten, så bidrager de væsentligt mindre end de uvaccinerede, fastslår han.

Og hensigten er da også at få flere til at tage enten det tredje såkaldte boosterstik eller - for nogen - det første stik. Det gjorde alle parter, der deltog i pressemødet, klart.

- Vi vil jo alle sammen gerne undgå nogen form for restriktioner, så det er bare at opfordre alle til at få enten tredje stik eller første stik, siger Lars Østergaard.