Tilsætningsstoffer gør børn urolige

Britiske myndigheder råder nu forældre til at fjerne farvestoffer fra kosten til børn, fordi tilsætningsstoffer i sodavand og saftevand gør børn hyperaktive. Det drejer sig især om kraftigt røde og gule sodavand.

Pas på med sodavand med voldsomme farver. (© Stock.xchng)

De britiske myndigheder råder nu forældre til at fjerne farvestoffer fra kosten til børn, fordi tilsætningsstoffer i maden gør børn hyperaktive.

Det er konklusionen fra en stor undersøgelse, der offentliggøres i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Mange børn i forsøget blev markant mere urolige og havde sværere ved at koncentrere sig, når deres kost indeholdt tilsætningsstofferne.

Negativ virkning

Forskerne serverede drikke med en gennemsnitlig dagsdosis af en række farvestoffer og andre tilsætninger for børn på tre år og børn på otte-ni år, men gav tilsvarende grupper af børn lignende drikke, der ikke indeholdt de mistænkte stoffer.

Skønt ingen fik at vide, om de drak det ene eller andet, så viste der sig klar forskel på børnene, forklarer Arne Astrup, der er professor i human ernæring ved Københavns Universitet.

- De her farvestoffer og konserveringsmidler har en negativ virkning og gør børnene mere hyperaktive, siger han.

Læsevanskeligheder

- Det er især farvestofferne i saftevand og sodavand. Der har man tidligere været tilbøjelige til at tro, at det var sukkeret eller kunstige sødemidler, der havde de virkninger, forklarer Arne Astrup.

Hyperaktivitet er også forbundet med uddannelsesproblemer, især læsevanskeligheder, skriver de britiske forskere.

De målte i undersøgelsen forværringen på børnene ved svar fra forældre og lærere samt en computertest af børnenes evne til at være opmærksomme.

Kemi-cocktail

I Forbrugerrådet er rådets fødevarepolitiske medarbejder, Sofie Krogh Holm, foruroliget over undersøgelsens resultater.

- Det viser, at den kemi-cocktail, vi serverer for vore børn, har en negativ virkning på deres adfærd og ikke mindst indlæringsevne. Derfor er det vigtigt, at vi hurtigt får undersøgt præcis hvilke stoffer, der er skurkene, siger hun.

De farlige farvestoffer findes især i slik, sodavand og is. Også konserveringsmidlet E210, benzosyre, har været med i det mix, de undersøgte børn har fået.

Kun to procent

- Undersøgelsen af de seks farvestoffer er interessant. De har i længere tid været i fokus. Som læskedrikindustri har vi længe arbejdet på at få dem ud af sodavand, siger Kaspar Bach, der er kommunikationschef i Bryggeriforeningen.

- I 1990 fandt vi farvestoffet i omkring 15 procent af alle sodavand - i dag findes det kun i to procent. De seks farvestoffer findes typisk i de voldsomt røde og voldsomt gule sodavand, saftevand og slikprodukter, men ikke i cola, appelsinvand og sportsvand, som udgør langt hovedparten af læskedrikmarkedet, forklarer han.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532b1d216187a215d0abfe22

Facebook
Twitter