Tilståelse i Nivaagaard tyveri

En 31-årig århusianer forklarede i retten i Hørsholm, at det var ham, der klippede snorene over til to malerier af Rembrandt og Bellini, på Nivaagaards Malerisamling i 1999. Det var også ham, der kørte flugtbilen. Manden har nægtet sig skyldig indtil i dag.

Den anden af de to kunsttyve, der i 1999 stjal to uvurderligebilleder fra Nivaagaards Malerisamling, tilstod til allesoverraskelse i Retten i Hørsholm mandag.

Manden, en 31-årig århusianer, forklarede, at det var ham, derklippede snorene over til de to malerier af henholdsvis Rembrandtog Bellini, og at det var ham, der kørte flugtbilen.

Hidtil har han nægtet overhovedet at have noget med tyveriet atgøre, men en juridisk spidsfindighed fik ham på andre tanker.

Hans medgerningsmand, der i øjeblikket afsoner tre årsfængselsstraf, har under sagen ikke nævnt århusianerens navn. Folk,der er anklagede, behøver nemlig ikke at sige mere, end de selvvil.

Juridisk spidsfindighed

Men ved dagens retsmøde var medgerningsmanden indkaldt som vidne,og så er reglerne anderledes. Et vidne skal fortælle alt, hvad denpågældende ved.

Og da anklageren, vicepolitimester Finn Mikkelsen, truede med atsætte medgerningsmanden i forvaring i op til seks måneder, hvis hanikke fortalte, hvem hans medskyldige var, besindede århusianerensig.

Ved retsmødets begyndelse var århusianeren anklaget for røveri,men da han indså, at medgerningsmanden sandsynligvis ikke villesidde spærret inde i yderligere seks måneder for at holde ham udeaf sagen, besluttede han sig for at tilstå, men kun hvis anklagenblev ændret til tyveri, hvor strafferammen er mindre.

Hvilket anklager Mikkelsen gik med til.

80.000 kr til deling

Århusianeren fortalte derpå, at han og medgerningsmanden fik 80.000kroner til deling for at "hente" billederne. Han ville dog ikkesige noget om, hvem der skulle have de to malerier.

Yderligere to mand er tidligere blevet dømt for hæleri, idet deopbevarede de to malerier i en kælder i Valby, men det er ikkelykkedes politiet at finde frem til, hvem der oprindeligt"bestilte" billederne.

I retten i Hørsholm fortalte århusianeren, at han ikke havenogen idé om, hvor meget malerierne var værd.

- Vi havde fået nogle udklip fra en pjece, som vi kiggede påmange gange, så vi ikke kom til at tage de forkerte billeder, sagdehan.

Undervurderede maleriers værdi

Det gik først op for ham om aftenen, da han hørte i radioen, at deto malerier var helt unikke og formentlig repræsenterede en værdipå et tocifret millionbeløb. Og det gav ham kolde fødder.

- Man tager ikke noget, der kun er én af. Det er uetisk. Og deter ikke kun noget, jeg mener, det mente hele Danmark - og Interpol- og så var det jo bare et spørgsmål om tid.

Han fortalte, han troede, at malerierne var omkring 400.000kroner værd.

- Det svarer meget godt til, hvad man skal "hente" for at tjene80.000 kroner i den kriminelle verden, sagde han.

Ifølge egen forklaring forsøgte han om aftenen at få maleriernetilbage fra mellemhandlerne, men uden held.

- Jeg ville stjæle en bil, lægge malerierne i dem og stille denforan politistationen, sagde han.

Da det ikke lykkedes, tog århusianeren i stedet imod sine 40.000kroner og vendte hjem til Århus.

Retten i Hørsholm regner med senest tirsdag at nå enafgørelse.

Facebook
Twitter