Tilstår millionsvindel: Opfandt godhedsprojekter og snød offentlige kasser

To mænd har fået udbetalt over syv millioner støttekroner til projekterne.

Det var kort efter svindelsagen mod den betroede medarbejder i Socialstyrelsen Britta Nielsen blev afsløret, at den nye sag om svindel kom frem. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix – Bearbejdning: Morten Fogde Christensen/DR Nyheder

Et væld af ansøgninger blev sendt af sted mod offentlige myndigheder og organisationer.

Og de gode hensigter manglede ikke.

For der blev søgt om penge til alt fra alkohol- og stofafvænning til hjælpeprojekter for etniske minoriteter, udsatte og radikaliseringstruede unge samt traumatiserede syriske flygtninge.

Men pengene endte ikke i hænderne på de udsatte borgere, som de ifølge ansøgningerne skulle hjælpe.

Derfor valgte politiet - efter en politianmeldelse fra Socialstyrelsen - i november og december 2018 at anholde to nu 30-årige mænd for grov millionsvindel mod primært Socialstyrelsen.

Og nu viser det sig, at de to mænd ventes at tilstå millionsvindlen.

- De er afhørt af politiet, og der er i udgangspunktet en fuld erkendelse, lyder det fra Mads Schønning Frandsen, senioranklager ved Københavns Politis afdeling for økonomisk kriminalitet.

Samme melding kommer fra den ene mands forsvarer.

- Det er på nuværende tidspunkt min forventning, at min klient kommer til at erkende alt det, som der er rejst sigtelse for, siger advokat og forsvarer Andro Vrlic.

Fik udbetalt over 7 millioner

De to mænd har samlet set sendt 67 ansøgninger af sted alene til Socialstyrelsen. Her bad de om i alt 21 millioner kroner over en årrække.

Det fremgår af sagen mod de to mænd, der kommer for Københavns Byret den 9. juli.

- Det er jo organiseret kriminalitet gennem nogle år, hvor man har fået en idé og så udnyttet den, siger Mads Schønning Frandsen fra Københavns Politi.

Samlet set har de to mænd fået udbetalt over syv millioner kroner fra forskellige puljer og fonde i perioden fra 2009 til 2018.

Groft at svindle med offentlige midler

Ifølge sigtelsen er penge fra Trygfonden, Aids-Fondet, Københavns Kommune, Slots- og Kulturstyrelsen samt en enhed under Udlændinge- og Integrationsministeriet blevet misbrugt.

De to mænd har på vegne af en somalisk forening og flere andre foreninger søgt om puljepengene.

I en lang række tilfælde har foreningerne fået udbetalt støttekroner på mellem nogle tusinde kroner og op mod en halv million.

I andre tilfælde har foreningerne søgt om større beløb – helt op mod 1,8 millioner kroner – men uden at opnå tilskud.

Københavns Politi vurderer, at de to mænd aldrig havde til hensigt at gennemføre de godgørende projekter, der var nævnt i ansøgningerne. Derfor er der ifølge Mads Schønning Frandsen tale om en alvorlig sag.

- Det er groft at svindle med offentlige midler, som egentlig er tjent til at gøre gavn et andet sted, lyder det fra anklageren.

Falske dokumenter

Udover at tilstå svindel ventes de to mænd at tilstå dokumentfalsk.

For i en lang række tilfælde har de afleveret falske revisorerklæringer med henblik på at bevise, at pengene blev brugt som aftalt.

- Man har anvendt et stempel og en underskrift fra en revisor, som ikke længere var revisor, og han har ikke i det her tilfælde haft nogen viden om, at hans stempel blev brugt, siger senioranklager ved Københavns Politi, Mads Schønning Frandsen.

Sagen blev ifølge forsvareren for en af de sigtede opdaget ved Socialstyrelsens gennemgang af puljerne i forbindelse med den store sag om svindel i Socialstyrelsen, hvor den tidligere betroede medarbejder Britta Nielsen sidder fængslet.

Her så man pludselig et sammenfald mellem personer, kontonumre og foreningsnavne, der involverede de to mænd i denne sag, og man konstaterede blandt andet, at der lå et stort antal ansøgninger fra samme foreninger - så mange, at det virkede urealistisk.

I modsætning til forsvareren oplyser Socialstyrelsen dog, at sagen blev opdaget ved helt almindelig sagsbehandling og ikke har noget at gøre med sagen mod den svindelanklagede og tidligere betroede medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen.

Forsvarer: Penge er gået til gode projekter

De flere millioner støttekroner har de to mænd brugt på andre velgørende projekter, sig selv og løn til dem, der har søgt puljerne, har de fortalt til politiet, siger Mads Schønning Frandsen fra Københavns Politi.

Forsvareren for den ene mand, Andro Vrlic, afviser, at de to mænd har brugt pengene på sig selv.

- Det er en speciel sag, fordi pengene faktisk er blevet anvendt til forskellige godgørende projekter, hvor min klient har hjulpet folk i det somaliske miljø. Problemet er, at der har været lavet nogle ansøgninger, hvor pengene ikke har været brugt specifikt til de projekter, der er søgt om, siger han.

Fængslet mand vil fortælle sin version

Sagen skal efter planen køre over én dag som en tilståelsessag.

Her ser den ene mand frem til at komme med sin version af sagen, fortæller forsvareren.

- Han ser frem til at få sat et punktum for sagen. Han kommer til at erkende, at der er begået fejl fra hans side i forbindelse med ansøgninger og den bogføring, der har været, siger Andro Vrlic.

Den anden mands forsvarer, Thorkild Høyer, ønsker ikke at udtale sig om sagen, fordi den er verserende.

Da der navneforbud i sagen, er det ikke muligt for DR Nyheder at beskrive foreningerne eller projekterne i detaljer, som de står oplistet i den over 60 sider lange sag mod de to mænd.

Hvis de bliver dømt, skal de betale erstatning.

Udgangspunktet er her, at de skal betale det samme beløb i erstatning, som de har fået udbetalt, oplyser politiet.

OBS: Artiklen er blevet opdateret med Socialstyrelsens oplysning om, at sagen er opdaget i forbindelse med almindelig sagsbehandling og ikke i forbindelse med undersøgelser af sagen mod den svindelanklagede tidligere medarbejder i Socialstyrelsen, Britta Nielsen.