Tilstandsrapporter lokker huskøbere i en fælde

Tilstandsrapporter vildleder alt for ofte huskøbere. Køberne bliver sorteper ved sælgernes og mæglernes valg af bygningssagkyndig.

(Foto: DR © DR)

Tilstandsrapporter vildleder alt for ofte huskøbere.

Reglerne foreskriver godt nok, at det er sælger, der skal udvælge, hvilken bygningssagkyndig der skal lave tilstandsrapporten.

Mæglerne må under ingen omstændigheder blande sig i arbejdet med tilstandsrapporten, men det er faktisk det, der reelt sker, fortæller Sven Heiner, der arbejder som uvildig revisor af huseftersyn for Ehvervs- og Byggestyrelsen.

Alt for grundigHan har blandt andet overhørt en mægler, der skælder en byggesagkyndig ud, fordi han har lavet en lidt for grundig tilstandsrapport.

- Han siger direkte til ham, at han har lavet for mange K3'er, og hvis han ikke kan finde ud af at lave en ordentlig rapport, så man kan sælge huset i en fart, så kunne han bruge en anden byggesagkyndig, siger han.

Han understreger, at han udtaler sig som privatperson og ikke i egenskab af revisor i huseftersyn, men på baggrund af de oplevelser, han har haft gennem sit virke.

- Køberen bliver sorteper i en sælgers valg af bygningssagkyndig, som kan være præget af en ejendomsmægler, siger Sven Heiner.

Intet frit valgDR Nyheder er kommet i besiddelse af et brev, som en mægler fra Nybolig-kæden har skrevet ud til sine butikker.

Her står, at hvis sælger ikke vælger de byggesagkyndige, som mæglerens forsikringsselskab har en aftale med, kommer der et tillæg på 20 procent på ejerskifteforeningen.

Den forretningsgang er gældende i hele Nybolig-koncernen.

- Vi er stolte af, at vi kan tilbyde et billigere produkt, når sælgeren får lavet tilstandsrapport gennem vores faste samarbejdspartnere. Der er ikke noget ulovligt i det, siger Flemming Haahr Vesterbrandt, der er direktør i Nybolig.

Men selv om den forretningsmetode ikke er ulovlig, skaber den problemer, mener Danske Boligadvokater, der er købernes repræsentant.

- Det kan godt være, det ikke er i strid med lovens bogstav, men det er i strid med lovens ånd. Sælgeren har reelt ikke et frit valg, når det andet valg er meget dyrere. Nybolig får jo provision, hver gang der tegnes ejerskifteforsikring hos deres samarbejdspartner, og derfor er de indirekte med til at vælge, hvem der skal lave tilstandsrapporten, siger formanden for Danske Boligadvokater, Jan Schøtt-Petersen.

Køberen er taberenIfølge Sven Heiner er det køberen, der ender som den store taber. Det er der desværre mange, der gør, siger han.

- Jeg er bange for, at omfanget er rigtigt stort, for når jeg snakker med de bygningssagkyndige, er det det billede, der tegner sig, siger Sven Heiner.

Der bliver årligt lavet cirka 60.000-70.000 tilstandsrapporter.

Erhvers- og Byggestyrelsen gennemfører hvert år kontroller af tilstandsrapporter. Hver tiende tilstandsrapport, der blev kontrolleret, var så mangelfuld, at det medførte påtale over for den byggesagkyndige.

Mød en huskøber, der kom i klemme, i TV Avisen klokken 21

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk