Tiltalt i terrorsag: Vi skulle bruge droner til at måle vindenergi

En 30-årig mand, kaldet Underviseren, nægter sig skyldig i terrortiltale.

Den 30-årige mand, kaldet Underviseren, ses her i Københavns Byret med sin forsvarer Jesper Storm Thygesen. Underviseren nægter sig skyldig i terrortiltalen.

Droner skulle bruges til at måle vindenergi i forbindelse med en opstartsvirksomhed, som Basil Hassan havde lavet.

Sådan forklarer en af de tiltalte i dronesagen, ham der bliver kaldt Underviseren. Tirsdag eftermiddag blev han som den første af i alt tre tiltalte afhørt.

- Tilbage i efteråret 2012 nævnte Basil Hassan, at vi måske kunne kigge på nye markeder i forhold til vindenergi. Han sagde, at man kunne bruge hobbyfly til at måle vindforhold specifikke steder, forklarede Underviseren iført en lyseblå, nystrøget skjorte og mørke bukser.

Det er første gang, siden Underviseren blev anholdt for et år siden, at han udtaler sig. Han har hidtil nægtet at ladet sig afhøre af politiet. Tirsdag sad han rolig og fattet og svarede beredvilligt på anklagerens spørgsmål.

Underviseren er tiltalt for at have købt og leveret en lang række dronedele til terrororganisationen Islamisk Stat, som Anklagemyndigheden mener, at Basil Hassan havde bestilt.

Underviseren nægter sig skyldig i den tiltale. Han forklarede, at han mødte Basil Hassan gennem ingeniørstudiet, og at de to samarbejdede, da Underviseren skulle skrive speciale.

- Basil var lidt længere fremme end mig, og da jeg skulle skrive speciale, sagde han, at jeg kunne gøre det i hans virksomhed. Han lavede fundamenter og vindtårne til vindmøller, forklarede Underviseren.

Ikke set siden januar 2013

Underviseren forklarede i retten, at Basil Hassan, efter at Underviseren havde afleveret sit speciale i foråret 2013, spurgte, om Underviseren ville hjælpe med nogle projekter i vindmøllevirksomheden On Foundation.

Derfor havde Underviseren og Basil Hassan efterfølgende kontakt, selv om Underviseren "fysisk ikke har set Basil Hassan siden januar 2013".

Herefter opholdt Basil Hassan sig ifølge Underviseren i Libanon, og først i foråret 2014 gik det op for Underviseren, at politiet mistænkte Basil Hassan for at stå bag drabsforsøget på islamkritiker Lars Hedegaard i februar 2013.

- Der kom en civil politimand og sagde, at der skulle ransages hjemme hos mig, fordi man mistænkte Basil Hassan for det her. Jeg anede ingenting, sagde Underviseren.

Den var under denne ransagning, at politiet fandt det usb-stik, som Anklagemyndigheden forsøger at bygge hele dronesagen op omkring.

På usb-stikket, der blev fundet i Underviserens pung, har politiet genskabt hundredvis af slettede dokumenter. På usb-stikket lå blandt andet droneoptagelser over en militærbase i Syrien og et detaljeret regneark over indkøb af dronedele.

Anklager Sidsel Klixbüll nåede tirsdag ikke at spørge Underviseren til indholdet på usb-stikket, men afhøringen fortsætter fredag.

Skulle hjælpe med dagpenge

I retten fremlagde anklger Sidsel Klixbüll en række mail mellem Underviseren og Basil Hassan fra 2013.

Her beder Basil Hassan om hjælp til at hæve dagpenge, først ved at få adresse hos Underviseren, senere til at få Underviseren til at åbne Basil Hassans e-boks og til sidst ved at få Underviseren som en falsk reference til en jobsamtale.

- Hej bror, har brug for hjælp til at komme til en jobsamtale, skrev Basil Hassan.

-Du kan lave en indkaldelse og skrive mig på som ingeniør, der har indkaldt dig til samtale hos FL Schmidt, skrev Underviseren.

Herefter fremviste anklageren en falsk e-mail fra en medarbejder i FL Schmidt.

- Kære Basil Hassan. I henhold til telefonsamtalen indkaldes du hermed til samtale hos projektleder xx (Underviserens navn, red.)

På spørgsmålet om, hvor vidt det var falsk produceret, sagde Underviseren i retten:

- Jeg kan sige, at jeg har i hvert fald ikke var hos FL Schmidt på det tidspunkt. Jeg kan ikke huske det specifikt, at det var falsk, men det ser sådan ud.

DR har tidligere beskrevet, at en anden af de tiltalte i dronesagen, kaldet Cykelhandleren, i 2015 blev idømt tre måneders fængsel for at have givet urigtige oplysninger til a-kassen, da han havde udgivet sig for at være Basil Hassan til en rådighedssamtale.

En rådighedssamtale, hvortil Underviseren gav Cykelhandleren et lift i bil.