Sosu-hjælper fik sidste ord i retten i plejehjemssag: 'Jeg kunne ikke drømme om at gøre nogen ondt'

Den 60-årige kvinde har nægtet sig skyldig i drab og drabsforsøg på fire ældre personer, som boede på hendes arbejdsplads.

Kvinden var ansat som sosu-hjælper på plejehjemmet i flere år.

Med en grødet stemme fik en 60-årig kvinde det sidste ord i retten, hvor hun har siddet på anklagebænken tiltalt for drab og drabsforsøg på fire ældre beboere på Plejecenter Tirsdalen, hvor hun arbejdede som sosu-hjælper.

Hun læste op fra en seddel, som hun havde siddet og skrevet på undervejs i Retten i Randers.

- Jeg kunne ikke drømme om at gøre nogen ondt, sagde hun.

- Jeg er meget omsorgsfuldt menneske, og jeg har altid hjulpet andre. Jeg har gennem et langt arbejdsliv altid haft med mennesker at gøre. Jeg er gift, mor, mormor og farmor, læste hun blandt andet op.

- En gang i mellem skal vi huske, at ligemeget hvilke mennesker vi møder på vores vej, så har de et hjerte.

- Jeg ville aldrig gøre nogen ondt. Derimod passe på dem af hele mit hjerte. Jeg ville aldrig sætte min familie i den situation. Jeg kunne ikke drømme om at gøre nogen ondt.

Ordene kom efter knap to og en halv times procedure fra hendes forsvarsadvokat, Henrik Garlik.

Han havde med øjnene rettet stift mod seks nævninge og tre dommere fortalt, hvorfor han mener, at hans klient skal frifindes.

- Hun har netop forklaret, at hun intet har med beboernes indlæggelser at gøre. Hun har ikke givet dem piller, sagde Henrik Garlik under proceduren.

Det er stridspunktet i sagen mellem forsvaret og anklagemyndigheden.

I formiddags kom specialanklager Jesper Rubow med sin procedure i sagen. Han mener, at det er den 60-årige kvinde, der har givet de fire beboere forkert og farlig medicin, og at hendes hensigt var, at de skulle dø af det.

- Beviser kan komme i forskellige former. Den her sag er bygget på indicier – er det et egentligt bevis? Der er ikke noget entydigt bevis for, at min klient har givet det her medicin til beboere, sagde Henrik Garlik.

- Der er ingen videomateriale. Der er ingen tekniske undersøgelser, som knytter min klient til de forurettede. Vi har heller ikke vidner, der har set noget. I virkeligheden har vi virkelig ingenting.

- Den kæde af indicier, der skal være i en sag, den brydes for mange gange. Der er for lang afstand mellem indicierne.

- Hvordan skal hun hoverhovedet have fået medicinen i dem? Det har vi slet ikke berørt, sagde Henrik Garlik.

Derfor googlede tiltalte medicin

Et af de beviser, som anklagemyndigheden har kredset meget om under sagen, var en søgning, som den tiltalte lavede på Google dagen efter de første fire indlæggelser.

Her blev der søgt på ordet "baklo," som ifølge anklagemyndigheden var det samme som "baclofen".

Det er et muskelafslappende middel, som blev fundet i de fire ofre på trods af, at det ikke var ordineret til dem.

Ifølge forsvarsadvokaten søgte hans klient på ordet "baklo", fordi hun havde haft en samtale med en pårørende til en af de indlagte.

Her nævnte den pårørende, at der var fundet medicin i kroppen hos hans mor.

- Det er min helt klare opfattelse, at søgningen har noget at gøre med XX's (navn på pårørende udeladt, red.) oplysninger.

Den tiltalte har i retten flere gange forklaret, at der generelt ikke var styr på medicinen på plejehjemmet.

- Hun har råbt vagt i gevær angående medicinhåndteringen.

- Hver gang hun påtalte problemet, så fik hun fra ledelsen "vi hører, hvad du siger," men så skete der ikke mere, sagde forsvarsadvokaten i retten, sagde Henrik Garlik.

Et andet punkt, som anklagemyndigheden har rettet sin opmærksomhed imod, er, at den tiltalte har været i medicinrummet flere gange end nogle andre sosu-hjælpere på plejehjemmet.

I alt viser loggen på låsen, at den tiltalte kvinde har været inde i rummet 25 gange, mens hendes ni kollegaer sammenlagt har været derinde 16 gange.

- Man må lægge til grund, at de logoplysninger ikke viser, at hun har hentet medicin i rummet.

- Vi ved også, at hun har været bekendt med logningen. Så ville hun da have skjult sin færden?, agde Henrik Garlik.

Den tiltalte kvinde har undervejs forklaret, at hun ofte hentede en lift inde i rummet, som kunne bruges til at hjælpe beboerne op.

Hun har også fortalt, at hun ofte lånte sine nøgler ud til vikarer og låste op for andre.

- Der var ansatte fra apoteket, som også skulle ind i rummet. Hvordan kom de ind? Ved at hun åbnede for dem, lød det fra Garlik.

Der er afsat 12 dage til retssagen, hvor flere vidner har været inde og afgive forklaring. (Foto: © Bo Amstrup / Ritzau Scanpix, Bo Amstrup / Ritzau Scanpix)

Døde beboer af medicinen?

Et andet spørgsmål, sagen har drejet sig om, er, om en 81-årige kvinde døde af den baclofen, som hun havde i kroppen, da hun blev indlagt.

Hun dør først et par dage senere, da hun er blevet udskrevet fra hospitalet. Ifølge en cheflæge var hun på det tidspunkt døende.

En erklæring fra Retsmedicinsk Institut har konkluderet, at den kvindelige beboer døde af baclofen i kombination med morfin.

Anklagemyndigheden har i formiddags lagt vægt på, at den kvindelige beboer var i livsfare, da hun kom ind på sygehuset 27. februar 2022, og at hun var døende, da hun blev udskrevet.

- Hvad nu hvis, hun ikke var blevet udskrevet, var hun så død? Det har jeg ikke kunne få svar på fra retsmedicineren, sagde Henrik Garlik i retten.

- Der er konkurrerende dødsårsager. De er ikke forelagt for Retslægerådet, og vi har ikke nogen lægefaglig instans, der kan bidrage med beskrivelse af dødsårsagen.

Han fortsatte videre til, at han undrede sig over, hvornår de fire beboere skulle have fået medicinen.

- Jeg bestrider ikke de lægelige oplysninger. Men der er en betydelig usikkerhed, hvornår de pågældende medikamenter er blevet indtaget.

Og ligesom anklagemyndigheden også sagde i sin procedure, så har der ikke været noget i den her sag, som kan give et motiv til, at de fire ældre beboere skulle have medicinen.

- Hun prioriterede beboerene højt. Hun gav sig tid til dem og bedre pleje.

Der forventes at falde en afgørelse 22. februar.