Tiltalt for voldtægt hos borgmester: 'Hun gjorde ikke modstand'

Den 30-årige mand nægter sig skyldig i voldtægt og blufærdighedskrænkelse.

Enhedslistens teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen har været sygemeldt i flere måneder som følge af en voldtægtssag i Enhedslisten. (Arkivfoto). (Foto: liselotte sabroe © Scanpix)

Selvom der ikke var en egentlig samtale, så havde et forhenværende medlem af Enhedslistens lokalafdeling i København en klar opfattelse af, at en kvinde gerne ville have sex med ham efter en fest i marts.

Det har den 30-årige mand i dag fortalt i Københavns Byret, hvor han sidder tiltalt for voldtægt og blufærdighedskrænkelse.

Sagen har fået en del opmærksomhed, fordi episoden skete hjemme hos teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (Ø) efter en fest i hendes lejlighed på Nørrebro i København.

Sagen kom frem, da borgmesteren i april på Facebook meddelte, at hun trak stikket i en kortere periode på grund af sagen. Siden har Ninna Hedeager Olsen været sygemeldt fra sit arbejde, og det har skabt debat, fordi hun har modtaget fuld løn og først for nylig har afleveret en lægeerklæring.

Iført blå skjorte med opsmøgede ærmer, mørke bukser og gummisko nægtede den tiltalte 30-årige mand sig skyldig i voldtægt under retsmødet.

Seksuelt forhold til borgmesteren

I retten har manden i dag fortalt, at det var ved en fest hos borgmesteren, at han mødte den kvinde, som han nu er tiltalt for at have voldtaget.

De to havde set hinanden før, men det var først ved festen, som på et tidspunkt rykkede videre til en bar, at de for første gang begyndte at tale sammen.

Kvinden fortalte blandt andet, at hun nok mest var til andre kvinder, og under samtalen krammede og kyssede de undertiden, sagde manden.

Samme aften kyssede manden også med den nu sygemeldte teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen, som han efter eget udsagn i flere måneder op til festen havde haft et uforpligtende seksuelt forhold til.

Sent ud på natten besluttede en gruppe fra festen at gå hjem til borgmesteren igen.

Her lagde fire personer sig til at sove i samme dobbeltseng - heriblandt den tiltalte mand samt borgmesteren, der også er forurettet i sagen, og den anden forurettede kvinde.

"Hun gør ikke modstand"

De faldt i søvn, men på et tidspunkt vågnede manden. Han begyndte at røre ved kvinden, som han lå tæt på, fordi der var mange i sengen.

- Hun gør ikke modstand og giver ikke udtryk for, at hun ikke er interesseret, fortalte manden, da han kom med sin version af sagen.

Under episoden rørte manden også ved borgmesteren, og derfor er han også tiltalt for blufærdighedskrænkelse af borgmesteren. Det skete ved et uheld, sagde manden i dag.

Anklageren ville vide, hvorfor den tiltalte mand ikke bare spurgte kvinden, om hun ville have sex.

- Fordi vi ligger fire mennesker i sengen, og jeg har ikke lyst til at vække de andre, lød svaret.

Han var sikker på, at kvinden var vågen, fordi han kunne mærke det på hendes åndedræt, lød det videre.

- Jeg går ud fra, at hun ville give udtryk for det, hvis hun ikke havde lyst, sagde han.

Men det er anklagemyndigheden uenig i - den vurderer, at der er begået en voldtægt.

De to havde samleje i nogle minutter, fortalte manden, men da kvinden trak sig væk, så stoppede han også, sagde han.

Herefter sov de videre, og manden nåede ikke at tale med kvinden, efter at han dagen derpå tog hjem.

Ninna Hedeager Olsen har været teknik- og miljøborgmester i København, valgt for Enhedslisten, siden kommunalvalget i 2017. Arkivfoto. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Borgmester taler med mand om voldtægt

Manden forsøgte at finde kvinden på Facebook for at tale med hende, fordi han tænkte, det havde været akavet, at de havde sex i en seng med mange andre, uden at have talt sammen, men huskede ikke hendes efternavn.

To dage senere modtog han en besked fra borgmesteren, som sagde, at kvinden havde det skidt, og at de skulle tale sammen.

Under samtalen med Ninna Hedeager Olsen fik han at vide, at kvinden var taget til undersøgelse hos Center for Voldtægtsofre, og at han havde begået en voldtægt.

- Hun spørger mig, om det virkelig kan passe, at jeg har begået en voldtægt, og jeg svarer, at det har jeg formentlig så, hvis hun oplever det, sagde manden i dag.

På det tidspunkt fandt manden det upassende at komme med sin version af sagen.

Samtalen med borgmesteren førte til, at manden meldte sig selv til politiet og blev varetægtsfængslet 3. april.

Senere i dag skal de to kvinder afgive forklaring. Det er allerede besluttet, at den ene forklaring skal afgives for lukkede døre.

Sagen skulle egentlig have kørt over en retsdag, men er trukket ud og fortsætter nu 25. september.

Kort om sagen

  • Den 30-årige mand er anklaget for at have voldtaget en kvinde, som ikke kunne modsætte sig handlingen på grund af alkohol og søvn.

  • Han er også tiltalt for at have blufærdighedskrænket teknik- og miljøborgmester i København Ninna Hedeager Olsen (Ø) ved at have rørt ved hendes bryster og holdt om hende, mens han ifølge anklageskriftet begik voldtægten.

  • Det hele skal være sket i teknik- og miljøborgmesterens lejlighed søndag 31. marts 2019.

  • Manden nægter sig skyldig.