Tiltalte erkender tyveri af dokumenter fra Rigsarkivet

To mænd, der er tiltalt for at stjæle dokumenter fra Rigsarkivet, erklærer sig delvist skyldige.

De tiltalte har ifølge anklagemyndigheden stjålet dokumenter for en værdi af mellem 1,5 millioner og tre millioner kroner.

De to mænd, der er tiltalt for at have stjålet og videresolgt en række arkivalier fra Rigsarkivet, erkender sig delvist skyldige i anklagerne. Det skete på retssagens første retsmøde, der foregik i Byretten i København fredag.

Sagen handler om det indtil nu største tyveri af historiske dokumenter i Danmarkshistorien. De to mænd på 53 og 47 år er tiltalt for at have stjålet 1062 såkaldte arkivalier fra Rigs- og Landsarkivet til en værdi af mellem 1,5 og tre millioner kroner.

Videresalg for 17.000 kroner

Men de to tiltalte erkendte kun at have taget 1045 dokumenter, og de mener ikke, at dokumenterne overstiger en værdi af en million kroner. Det betyder altså, at de ikke erkender tyveri af 17 arkivalier.

Derudover erkender de ikke, at de har stjålet dokumenterne med henblik på videresalg. I retten erkendte den 53-årige dog, at han blandt andet har solgt dokumenter til en mand for 17.000 kroner.

Dokumenter om Anden Verdenskrig

De to mænd er tiltalt for at have stjålet både politirapporter, soldaterbøger, personlige dokumenter og retsakter. Materialet handler primært om danske nazister, der var med i Anden Verdenskrig på tysk side. Mændene er desuden tiltalt for overtrædelse af våbenloven, fordi de har ligget inde med en større samling af ikke-funktionsduelige våben fra Anden Verdenskrig.

Tyverierne er sket mellem 2009 og 2012, og de smuglede dem angiveligt ud i en udhulet blok.

Hilste begejstret på familien

Den 47-årige mand hilste meget begejstret på sine pårørende, der sad på forreste række i retssalen. Han vinkede og smilede til dem, da han stod kun få meter fra dem ved siden af hans forsvarsadvokat. Den 53-årige var dog mere afdæmpet, da han kom ind og satte sig med et koncentreret blik ved siden af sin forsvarer i retssalen.

En række af dokumenterne blev fundet hos den 53-årige mand. Han erkendte i retten, at han havde dokumenterne liggende i sit hjem.

Fredag skal de to mænd afhøres, og en medarbejder fra Rigsarkivet skal vidne.

Foruden i dag, fredag, er der yderligere planlagt retsdage den 30. maj, den 2. og 4. juli. Dommen ventes afsagt den 5. juli.

Facebook
Twitter