Tiltalte i Glasvejsagen kendt skyldige

I terrorsagen fra Glasvej er de to tiltalte begge kendt skyldige af et enigt nævningeting.

(© DR. arkiv)

I den tredje store terrorsag herhjemme er to mænd netop blevet fundet skyldige i at planlægge et terrorangreb i den såkaldte Glasvejsag.

Det var et enigt nævningeting der fandt de to unge mænd skyldige efter anklageskriftet.

Massivt sikkerhedsapparat

Afgørelsen faldt i en stuvende fuld retssal ved Retten i Glostrup. Afsigelsen af skyldkendelsen blev næsten en halv time forsinket på grund af den store tilstrømning af journalister og andre tilhørere, der skulle igennem det massive sikkerhedsapparat, som har omgivet hele retssagen.

Retten har blandt andet lagt vægt på, at de to tiltalte var i besiddelse af martyrvideoer og bombemanualer.

Den ene af de to tiltalte, HK, rejste i 2007 til byer i Pakistan, der er kendt for at huse nogle af al-Qaedas træningslejre. Optagelser på hans mobiltelefon har vist ham bevæbnet i selskab med andre bevæbnede personer.

HK har desuden selv forklaret, at han under opholdet afskrev en bombemanual, som han tog med hjem camoufleret som en ægteskabskontrakt og skjulte den i en sofapude.

Desuden lægger retten vægt på, at en aflytning har vist, at HK sagde "han var med min bedste ven" på et tidspunkt, hvor de to tiltalte så en video med en kendt al-Qaeda leder.

Fremstillede TATP

Retten fremhæver i dommen også, at de to tiltalte anskaffede sig de ingredienser, der skal bruges til fremstille sprængstoffet TATP.

Billeder fra PET's overvågningskameraer har vist, at en af de tiltalte netop sad og fremstillede TATP, mens han sang en sang om det glorværdige ved martyrdøden.

Overvåget af PET

Aflytninger har også vist, at de tiltalte snakkede sammen, om hvordan en bombe på op til 20 kilo kunne forårsage flere hundrede dræbte.

Sagen startede tilbage i maj 2007, da PET, få timer før den ene tiltalte, HKs, ankomst til Kastrup, fik tip om, at han var på vej hjem fra et ophold i en pakistansk al-Qaeda-lejr. Hans bagage blev diskret undersøgt i lufthavnen.

Her fandt man to ledninger og nogle lyspærer rullet ind i en tyrkisk avis. Det fik PET til at iværksætte en fuld overvågning af både HK og den medtiltalte 22-årige AT.

PET overvågede de sigtede i omkring tre måneder, men da de to den 1. september sidste foretog en mindre prøvesprængning i opgangen på Glasvej, turde politiet ikke vente længere.

Tre dage senere foretog politiet en større aktion. 11 adresser i området omkring København blev ransaget og otte mænd i alderen 19-29 år blev anholdt. Men sigtelserne mod seks af de anholdte blev senere frafaldet.

Facebook
Twitter