Tina vil hellere bo til leje end eje: 'Jeg behøver ikke selv slå græsset'

Flere lejer uden for de store byer, viser nye tal. Tjek, om der er kommet flere lejere i din kommune.

- Jeg kan godt følge dem, der siger, det bare er penge ud ad vinduet. Det kan godt være, at det er en stor udgift hver måned, men det er også en stor udgift at renovere og vedligeholde sit hus.

Sådan lyder det fra 31-årige Tina Vestergård, der bor i landsbyen Gjellerup ved Herning. Her lejer hun en rækkehus-lejlighed, hvor hun bor med sine to børn.

Og Tina Vestergård er langt fra den eneste, der bor til leje uden for storbyerne. Antallet af lejere er nemlig steget med omkring 16 procent i yder- og landkommunerne fra 2011 til 2018.

Det betyder, at der er kommet rundt regnet 90.000 flere lejere i de områder af landet. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Hvad er fordelene og ulemperne ved at leje? Hør Tina Vestergård fortælle om det i videoen øverst i artiklen.

Et usikkert boligmarked

Det er især den yngre befolkningsgruppe mellem 25-39-år, der lejer.

I yder- og landkommunerne var det i 2011 hver tredje, som lejede. I 2018 var det steget til lige knap halvdelen af de 25-39-årige.

Grunden til, at flere lejer i landdistrikterne er blandt andet, at det er et usikkert boligmarked, siger Hans Thor Andersen, der er forskningschef ved Statens Byggeforskningsinstitut ved Aalborg Universitet i København.

- Hvis man binder sine penge til en bolig, er man ikke sikker på at få dem igen, med mindre heldet er med en, siger han.

- Derudover er der mange i dag, som er enlige og dermed foretrækker en mindre bolig, og det kan være, at man foretrækker at leje, fordi det giver mere fleksibilitet.

Se, om der er kommet flere lejere, hvor du bor, her:

Kan spare op på andre måder

For Tina Vestergård hører det med at eje sin egen bolig dog mest til hendes forældres generation, mener hun.

- Her var det en opsparing, at man købte et hus, og når man så nåede pensionsalderen, var huset betalt af, og man kunne sidde lidt billigere i det, siger hun.

- Men den økonomiske sikkerhed har man måske ikke behov for i dag. Jeg ser det ikke som en grund til, jeg skulle eje. Jeg kan godt nøjes med at leje, og så må jeg knokle, til jeg når pensionsalderen, og så må man se derefter, siger hun.

Tina Vestergård bor i rækkehuset sammen med sine to sønner, og hun elsker den frihed, hun får ved at leje i stedet for at eje. Det kan eksempelvis give mere tid til lektielæsning med børnene. (Foto: Jonas Gravgaard © dr)

Tina Vestergård kunne dog godt købe sit eget, hvis hun ville, men hun nyder friheden ved at være lejer.

- Jeg er ikke bekymret for fremtiden. Jeg tænker, at hvis man er fornuftig, kan man sagtens spare op på andre måder i dag, siger hun.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter