Tinderdaten og svigermor: Hvordan fungerer en social boble? 

Statens Serum Institut anbefaler, at vi finder fem til ti personer at ses med i efteråret i det, de kalder en social boble.

Vi skal igen til at være sammen med færre mennesker, lyder der fra SSI. Grafik: Lise Grønvald Nielsen

Coronasmitten stiger, og vi står på kanten af en anden bølge af corona.

Sådan lyder det samstemmigt fra både myndigheder, eksperter og regeringen. Derfor opfordrer Statens Serum Institut os alle til kun at være sammen med en meget lille gruppe mennesker i de kommende måneder og måske helt frem til foråret.

De kalder det en social boble, og det er kendt fra blandt andet Irland, Storbritannien og New Zealand.

Find fem til ti personer at være sammen med. Men det løber hurtigt op, for hvem tæller med i en boble?

Vi har spurgt Anders Fomsgaard, der er overlæge og virusforsker ved Statens Serum Institut.

Hvad tæller som en person i min boble?

- Det er dem, du kan være tæt på og krammer med.

Tæller ens kæreste eller ægtefælle med i de ti personer?

- Ja, det var én.

Vores børn?

- Ja.

Så far, mor, søster og bror tæller med?

- Ja.

Hvad med børnenes legekammerater?

- Det kommer an på, om det er nogen, som skal overnatte. Det er sådan, at du indlemmer dem på samme måde som din familie.

Tæller mine kolleger med?

- Nej, for det er jo ikke rigtig social kontakt, det er jo arbejdskollegaer. Jeg går ikke ud fra, at folk overnatter hos sine kollegaer og krammer - ikke på mit arbejde i hvert fald.

Hvad med ens klassekammerater?

- Det er jo ikke sikkert, at man har det forhold, men det kan jo være enkelte, man ses meget med som en bedste veninde, som kommer i hjemmet.

Så hvis min datters bedste veninde kommer i mit hjem, så er hun også i min boble?

- Ja, så har hun nappet en af dine 10.

Hvad med svigermor?

- Jeg tror, det er forskelligt, hvilket forhold man har til sin svigermor. Men man kan jo se det her som en positiv ting. Hvis nu svigermor tit sidder derhjemme ensom og alene, så giver det jo mulighed for at komme ind i en social boble.

Skal alle ti være enige om, at vi ti er én boble?

- Fem til ti. Ja, alle skal være enige, og man kan kun have én boble. Hvis der er én i den her boble, som bliver smittet, så skal hele boblen isolere sig.

Okay, så alle skal være enige om, at det er den boble, man er i. Hvordan får jeg venner med i min boble, hvis de så skal have min svigermor i deres boble?

- Jeg kan ikke alle reglerne, og jeg kigger mere på principperne. Om det er fem, ti eller tolv ved jeg ikke. Jeg kan bare godt se, at sociale bobler er det modsatte af at møde en masse forskellige mennesker, som du er tæt på eksempelvis i nattelivet. Vi har set, det laver nogle smittekæder, som i øjeblikket driver epidemien.

Kan man skifte ud i sin boble?

- Du kan ikke skifte boble i hvert fald, men der er jo ikke noget af det her, der er ved lov.

Hvad nu, hvis man alligevel gerne vil skifte ud i sin boble?

- I don’t know. Så skal man blive enige om det. Ligesom i de gamle kollektiver hvor du skulle have det oppe på et husmøde.

Hvad så hvis man har været på en god tinderdate?

- Ja, den der tinderdate skal du så se resten af efteråret, måske helt hen til foråret. Så du skal lige overveje, om det er en, der skal være med i boblen, eller som alligevel ville være et one night stand.

Kan du forstå, at det bliver rigtig svært at navigere i?

- Det skal være rigtig svært, for det vi er oppe imod er meget værre. Smitten stiger i hele landet i øjeblikket. Vi ser virus med mutationer, der måske gør, at det kan blive vanskeligt at beskytte sig med vaccinationer.

- Og det er jo ikke en lov, men et princip, som man i udlandet efter den første skepsis virkelig har taget til sig.

Er det realistisk?

- Det her skal ses, som dem du er tæt på, som du kan kramme og sidde tæt sammen med i sofaen. Det er jo ikke sådan, at du ikke kan se andre mennesker. Det skal så bare være på nogle andre præmisser.