Tingbjerg og Gellerup topper liste over sogne med den laveste tilslutning til vaccine

Bydele med mange borgere med anden etnisk baggrund halter bagefter vaccinetilmelding.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, gav i dag en hjælpende hånd med at vaccinere i Tingbjerg Pensionist Center i København. (Foto: Emil Helms © Ritzau Scanpix)

Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, greb i dag selv kanylen, da han hjalp med at vaccinere borgere på Tingbjerg Pensionist Center i København.

Baggrunden er, at borgerne i netop Tingbjerg tøver med at reagere på myndighedernes invitation til at bestille tid til en covid-19-vaccine.

- Vi har siddet og kigget rundt i Danmark og set, hvor vaccinationstilslutningen ikke er så høj, som vi gerne vil have, og så laver vi sammen med kommunerne nogle særligt opsøgende indsatser, og det er det, der sker her i Tingbjerg, forklarede Søren Brostrøm i en pause fra stikkeriet.

Hele 45 procent af de Tingbjerg-borgere, der har modtaget en invitation til en vaccine, har endnu ikke bestilt en tid. Til sammenligning er der på landsplan i gennemsnit kun 10,8 procent, der har ladet vaccineindbydelsen ligge uåbnet i e-Boks.

Data fra sogne

Det fremgår af den første opgørelse over vaccinetilslutningen i de enkelte sogne, som Sundhedsstyrelsen har offentliggjort. Og den viser, at det især er i områder, hvor der er mange indbyggere med anden etnisk baggrund end dansk, at borgerne tøver med at tilmelde sig.

79 procent af indbyggerne i Tingbjerg Sogn var 1. januar indvandrere eller efterkommere, viser tal fra Danmarks Statistik.

På andenpladsen over lav vaccinetilslutning ligger Gellerup i Aarhus, hvor 38 procent af de inviterede endnu ikke har bestilt tid til vaccination. Her er 69 procent af indbyggerne indvandrere eller efterkommere.

Ifølge Søren Brostrøm kan der være mange grunde til, at tilslutningen er lav i nogle sogne.

- Det kan være, at man bor langt fra et vaccinationscenter. Det kan også være, som her i Tingbjerg, der er der mange forskellige kulturer og mange forskellige sprog, og det er måske ikke alle, der har læst i deres e-Boks og ved, at vaccination er vigtigt, siger han.

I den næste tid gennemfører Sundhedsstyrelsen derfor i samarbejde med regionerne og kommunerne en målrettet indsats, der skal udligne de lokale forskelle og sikre, at de borgere, der ønsker en vaccine, også får tilmeldt sig.

- Virussen er jo farveblind. Alle kan blive smittet, og alle kan smitte videre, og jo flere af os, der bliver vaccinerede, jo bedre beskyttelse har vi selv og andre, siger Søren Brostrøm.

Popup-vaccination i Tingbjerg

I Tingbjerg betyder indsatsen blandt andet, at man har åbnet et lokalt popup-vaccinationscenter på pensionistcenteret, hvor borgerne i de inviterede grupper kan møde op og få stikket uden tidsbetilling.

Ifølge Københavns sundheds- og omsorgsborgmester Sisse Marie Welling (SF) virker det nemlig at komme ud til borgerne. Det har man set i forbindelse med testindsatsen.

- Det er klart, at hvis du har en sproglig barriere, så kan det være svært at få læst i e-Boks, hvad de skrev fra det offentlige, men vi ved fra de sidste mange måneder, at det virker at lægge de her ting lokalt, siger hun.

Skiftende information har givet usikkerhed

Marie Nørredam er professor ved Forskningscenter for migration, etnicitet og sundhed på Københavns Universitet. Hun har ikke det endegyldige svar på, hvorfor vaccinetilslutningen er lav i områder med mange borgere med anden etnisk baggrund.

Men hun vurderer, at for mange med begrænsede danskkundskaber har det været svært at forholde sig til myndighedernes skiftende informationer om vaccinerne.

- Det har været indviklet, og hvis man så også har en sprogbarriere, kan der opstå nogle misforståelser omkring vaccinerne. Det her med, at man har trukket AstraZeneca og Johnson & Johnson frem og tilbage, kan have givet noget usikkerhed, siger hun.

- Nogen har haft svært ved at finde ud af e-Boks, og hvor man skulle finde generel information, og så er man måske gået på sociale medier eller har fået nyheder fra hjemlandet, og så kan der være nogle andre informationer, som ikke er relevante for vaccineudrulningen i Danmark, siger Marie Nørredam.

Hun mener derfor, at der er en "rigtigt god ide", at myndighederne laver en lokal vaccineindsats i de områder, hvor tilslutningen er lavere.

Brostrøm: Vi har høj tilslutning generelt

Udover Tingbjerg vil borgerne i flere andre af landets bydele og sogne i de næste uger opleve, at myndighederne rykker ud for at få flere til at tilmelde sig vaccination. Det kommer blandt andet til at ske i Brøndby, Aalborg og Aarhus.

Ved dagens presseevent i Tingbjerg hæftede vaccinatør Søren Brostrøm sig dog ved, at opbakningen til vaccinerne generelt er høj i Danmark.

- Hvis vi ser i de første ni målgrupper, som er alle over 65 år og folk, der er særligt sårbare, så nærmer vi os næsten 95 procents tilslutning, og det samme også i de næste målgrupper. Så generelt har vi en meget høj tilslutning i Danmark, sagde han og tilføjede:

- Og det er jeg også sikker på, at vi har i Tingbjerg, når ugen er omme.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk