Titusindvis af danske job flytter ud af landet i 2010

Tusindvis af danske arbejdspladser er på vej til udlandet som en konsekvens af en hårdt presset dansk konkurrenceevne.

(© DR)

Tusindvis af danske arbejdspladser er på vej til udlandet som en konsekvens af en hårdt presset dansk konkurrenceevne, skriver Politiken.

- Det danske lønniveau er kommet så højt op, og vores produktivitet er så lav sammenlignet med udlandet, at det simpelthen er blevet for dyrt for en del virksomheder at producere varer herhjemme«, siger Niels Westergård-Nielsen, professor ved Handelshøjskolen, Aarhus Universitet, til Politiken.

Lønstigninger koster job

Beregninger fra Nordea viser, at det seneste årtis danske lønstigninger har kostet 35.000 danske job.

Og de kommende år vil danske virksomheder outsource 10.000 arbejdspladser årligt til billigere lande, vurderer Torben Pedersen, professor ved Handelshøjskolen i København, CBS, i Politiken. Dermed forsvinder dobbelt så mange arbejdspladser som i årene før krisen.

- Virksomhederne vil i langt højere grad end hidtil være tvunget til flytte arbejdspladser til lande, hvor lønnen er billigere og effektiviteten højere, simpelthen for at bevare deres konkurrencedygtighed, siger han.

Bekymret finansminister

- Det her er et af de områder, som burde bekymre os allermest. Det er jo ikke kun de tunge, fysiske job, der flytter ud af landet. Det gør vidensjob og forskning også, siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Politiken.

Han kalder det afgørende, at lønningerne holdes i ro.

Også Dansk Industri er bekymret.

- Lande som Kina og Indien uddanner i disse år tusindvis af dygtige ingeniører, som udfører samme job til en tredjedel af lønnen. Desuden oplever vi, at flere af vores nabolande, blandt andre Tyskland, har planer om at sænke selskabsskatterne. Derfor er incitamenterne for danske virksomheder til at outsource steget markant, siger afsætningspolitisk chef i DI, Peter Thagesen til Politiken.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter