Tivoli slår igen mod Facebook-kritik af pels-samarbejde

Facebook-brugere, der er kritiske overfor Tivolis samarbejde med Kopenhagen Fur, har overtaget havens Facebook-side i en grad, så Tivoli nu finder slettelakken frem.

Kommunikationsafdelingen i Tivoli kunne godt snart tænke sig, at snakken på deres Facebook-side kom til at handle mindre om mink og mere om Tivoli. (Foto: Janni Brixen © DR København)

Pels er et kontroversielt emne. Hvis Tivoli ikke vidste det for to uger siden, så ved de det i hvert fald nu. Den gamle have har for alvor fået Facebook-kærligheden at føle, efter de den 20. september annoncerede en ny aftale med pelsfirmaet Kopenhagen Fur.

Siden da har Tivolis Facebook-side været oversvømmet af vrede dyrevenner, der stort set har gjort det umuligt for haven at få gang i diskussioner om græskar og efterårshygge frem til Halloween-åbningen her i oktober.

Vil flytte debattenDerfor trækker Tivoli nu i Facebook-bremsen. Hidtil har debatten på siden været fri, men fremover vil havens kommunikationsteam luge ud i de groveste kommentarer, og forsøge at flytte pels-debatten væk fra siden, fortæller Tivolis pressechef Torben Plank:

- Vi har jo kunne se, at der har været mange kommentarer, og det synes vi er helt fint. Men vi synes ikke det er så fint, hvis man begynder at mobbe andre brugere, der for eksempel skriver at de glæder sig til Halloween, siger han.

Vil ikke drukne i pelsMed de nye "husregler" gør Tivoli det klart, at de vil slette indlæg, der går over grænsen, og at de i nogle tilfælde vil blokere enkelte brugere. Men det er ikke det samme som at lægge låg på debatten, mener Torben Plank.

- Vi er på ingen måde ude på at lukke debatten, men på et tidspunkt er nok jo også nok. Den har fyldt rigtig meget rigtig længe, og Tivoli er så meget andet. Vi vil gerne have at Tivoli ikke drukner i pels, siger han.

Kommunikationschefen understreger dog, at der stadigvæk er plads til debat. Tivoli har ikke planer om at slette indlæg, så længe de er holdt i en ordentlig tone. Til gengæld vil Havens Facebook-team svare med en opfordring om fremover at skrive på det nyoprettede Pelsforum, som Tivoli lancerer i samarbejde med Kopenhagen Fur.

"Danmark for danskere"Der, hvor Tivoli til gengæld vil finde slettelakken frem, er når tonen bliver meget grov, eller kritikken nærmer sig mobning.

- Vi mener, at tonen i mange tilfælde er er trådt over nogle grænser, hvor den er blevet meget grov og uforsonlig. Det vil vi ikke længere acceptere, det vil blive slettet, siger pressechefen.

Ifølge Torben Plank er det for eksempel tilfælde, hvor svenskere, der har taget Tivolis parti i debatten, er blevet mødt med kommentarer som "Danmark for danskere" eller hvor nogle af de vrede brugere har skrevet til Tivoli-støtter at de godt gad se dem "i de små bure med kæmpe-sår, som ikke bliver behandlet(..)".

Svær balance

Med den nye, strammere linje, bevæger Tivoli sig dog ud i en svær balance, vurderer DR Nyheders redaktør for sociale medier, Lars Damgaard Nielsen. For mens der ikke er noget i vejen for at forsøge at påvirke debatten på sin Facebook-side, skal Tivoli passe meget på, det ikke ender i regulær censur.

- Det er i orden at slette enkelte, meget grove, indlæg, men det er en hårfin balance. Det kan give problemer, hvis folk får en opfattelse af, at Facebook-siden bare er et censureret glansbillede, forklarer han.

Netop problematikken med, hvor meget plads, man skal give til debat, er det farlige ved at engagere sig med kunderne på Facebook og andre sociale medier.

- Når man går på sociale netværk, så åbner man også op for, at kunderne kan kommunikere om og til én. Og dermed åbner man også op for en kommunikation, man ikke kan styre 100 procent, forklarer Lars Lars Damgaard Nielsen.

Lever sit eget liv

Derfor er der bestemt heller ikke nogen sikkerhed for, at Tivoli kan bremse pels-kritikken med de nye rentingslinjer.

- Det kan godt være, at Tivoli vil forsøge at styre noget på deres egen Facebook-side. Men de kan ikke styre, hvad der står om dem på anmeldelsessider som Yelp, Tripadvisor og Foursquare, som mange udenlandske turister bruger, og hvor der allerede nu er mange kommentarer om pels-samarbejdet, siger redaktøren.

Forsvarer samarbejdet

Tivoli ændrede reglerne i går eftermiddags, og allerede mener nu Torben Plank, at tonen er blevet pænere.

Ud over de nye husregler og det nye Pelsforum, har Tivoli på deres hjemmeside, Tivoli.dk, skrevet et længere svar til den kritik, der har været af samarbejdet. Du kan se svaret her, eller se nærmere på debatten på havens Facebook-side.

Facebook
Twitter