Tjekkede politiet din fart? Se om politiet i dit område brugte tid på at blitze bilister

29 postnumre har ikke fået besøg af politiets fotovogne i to år. I andre områder har vognene holdt over tusind timer.

(Foto: Signe Heiredal)

Nul timer har politiets fotovogn holdt ved Rungsted Kyst, Hellebæk nær Helsingør og på Samsø og i 26 andre postnumre. Til gengæld har fotovognen blitzet bilister i over 2.000 timer i Holstebro, Kolding og på Frederiksberg.

Det viser en opgørelse over, hvor politiets fotovogne har holdt de seneste to år.

DR står bag analysen, som er blevet til på baggrund af en aktindsigt i data fra Rigspolitiet.

Fyns Politi fortæller, at trafikkontrollen er planlagt ud fra, hvor folk kører galt, hvor der er mange bilister, og hvor borgere henvender sig om problemer med fartbøller.

- Hvis der er steder, hvor der ikke er henvendelser fra borgere, eller vores analyser ikke viser, at man kører for stærkt, så kommer vi ikke så ofte der, fortæller politikommissær Preben Ingemansen, leder af operativ færdselssektion for Fyns Politi.

Fartkontrollen skal have stor effekt

Det er ikke optimalt, at nogle områder ikke har haft besøg af fotovognen i to år, medgiver Erik Mather, leder af det lokale færdselspoliti på Sydsjælland og Lolland Falster. Men det drejer sig om at finde ud af, hvor kontrollen gør størst gavn.

Derfor har Sydsjælland og Lolland Falsters Politi brugt meget tid på fartmålinger ved Vordingborg, men ingen timer i Borre.

- Borre er langt ude på landet. Der er ikke så mange, som kører galt i Borre som i Vordingborg, siger politikommissæren og fortæller, at der også er flere skoler og områder, hvor forældre og borgere ønsker farten sat ned i Vordingborg end i Borre.

Fartbøller skal ikke vide sig sikre

Rigspolitiet mener, det er vigtigt, at ingen områder glemmes.

- Fartkontrollen skal være generelt geografisk dækkende og uforudsigelig. På den måde virker den præventivt. Hvis man står fast ét sted og kontrollerer, kører bilisterne hurtigt andre steder, siger Erik Terp centerchef i Nationalt Færdselscenter.

Selvom fotovognen ikke har været forbi et område, kan bilister godt have fået en fartbøde alligevel, understreger Erik Terp.

Politiet bruger nemlig også laser til at måle hastighed.

- Det kan være en fornuftig lokal prioritering, hvis man for eksempel tager til Samsø med laseren i stedet for fotovognen, mener han.

Det er dog fotovogne, som står for langt den største del af fartkontrollen. DR har ikke oplysninger om, hvor politiet har ført kontrol med laser.