Tjekker beskeder hvert 5. minut: Mobilen stresser unge piger

Følelsen af at være stresset er mest udbredt blandt de unge piger, der tjekker mobilen mest, viser stor rundspørge

Anneline Rauch, Therese Ottow og Laura Torp Hammer går i 2.g på Viby Gymnasium, der er et af de steder, der har deltaget i rundspørgen. (Foto: Rasmus Schmidt- DR © (c) DR)

- Hvor ofte tjekker du din mobil?

- Ærligt? Nok en 4-5 gange i timen.

Anneline Rauch går i 2.g på Viby Gymnasium ved Aarhus. I hendes klasse er de fleste meget flittige på mobilen.

- Der er nogle gange, hvor jeg bare har lyst til at smide den væk og have lov til at være mig selv. For det er lidt svært, når telefonen er der, for så kommer der en gang i mellem noget op, der forstyrrer, fortæller klassekammeraten Laura Torp Hammer.

Flere danske undersøgelser har tidligere peget på, at mange unge oplever en høj grad af stress i hverdagen.

Nu viser en rundspørge blandt 2700 danske gymnasieelever, at de elever som oftest føler sig stressede er den gruppe piger, der tjekker mobilen allermest.

- Jeg bliver ikke overrasket. Det er er noget, man har peget på gennem rigtig mange år, at der er er en sammenhæng mellem de mange forskellige ting, der kalder på de unges opmærksomhed og på deres mulighed for at koncentrere sig og risikoen for at blive stresset, siger Anne Maj Nielsen, som er lektor i pædagogisk psykologi ved Aarhus Universitet.

Ovenstående grafik viser, hvad pigerne i rundspørgen svarede.

Der mangler stadig grundig forskning på området, men rundspørgen på seks danske gymnasier tyder altså på, at der er et sammenfald mellem hyppigt mobiltjek og følelsen af stress blandt piger. Rundspørgen viser ikke samme sammenhæng hos drengene.

Ud af alle de adspurgte piger svarer 14 procent, at de tjekker beskeder hvert femte minut. Og i den gruppe svarer lidt flere end halvdelen samtidigt, at de føler sig stressede. Tilsvarende falder udbredelsen af stress blandt pigerne, jo mindre de tjekker mobilen.

Manden bag undersøgelsen er journalist og konsulent Søren Hebsgaard. Han er ikke i tvivl om, at de unges liv på mobilen er med til at øge oplevelsen af stress blandt pigerne.

- Det er jo 14 procent, der gør det hvert femte minut. Det er jo stort set hele tiden.

Tjekker mobilen - og tjekker så igen

Tallene tyder også på, at gruppen, der konstant tjekker telefonen, er vokset i omfang - og det er gruppen, der føler sig stressede, også. Både blandt drenge og piger betyder hyppigt mobiltjek en oplevelse at have mistet koncentrationen. Men kun hos pigerne ser der altså ud til også at være et sammenfald mellem oplevelsen af stress og at tjekke mobilen af meget ofte.

- Hvis der er nogen, der har skrevet til dig, så skal du svare. Og hvis du er på Instagram, og alle de andre viser, hvor lækre de er, og alle de sjove ting, de laver, så skal du være med. Så måler du dig ud fra det, og det er stressende i sig selv, siger Søren Hebsgaard.

85 procent af pigerne svarer i rundspørgen, at de bruger Instagram næsten dagligt. (Foto: Rasmus Schmidt- DR © (c) DR)

Anneline Rauch kan godt genkende, at mobilen kan være en stress-faktor.

- Jeg tager mig selv i at tjekke, selvom jeg lige HAR tjekket. Og så ligger jeg den væk igen.

- Jeg har slettet Instagram, fordi ikke jeg gad tjekke det mere, siger hun.

Ekspert: Vigtigt med pauser fra mobilen

Ifølge lektor Anne Maj Nielsen bør de unge lære at begrænse tiden, de bruger på mobilen.

- Al stressforskning viser, at man oplever, at ting kan være spændende, dejlige og energivende, lige indtil det pludselig er alt for meget. Og så er man blevet alvorligt stresset, siger hun.

Derfor er det vigtigt, at have tidspunkter i løbet af dagen, hvor mobilen får lov at ligge.

- Når vi er hjemme, så er der tidspunkter, hvor mobiltelefonen lægges væk, og når vi skal sove, så har man ikke sin mobil liggende ved siden af, for man risikerer at få forstyrret sin søvn.

- Man bør have beskyttede rum i hverdagen eller perioder, hvor man ikke er tilgængelig for den mobiltelefon, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk