Tjener mere på cigaretsmugling end narko: Partier vil hæve straffen

Straksbøder, taskforce og øget registrering skal bekæmpe ulovlig cigarethandel.

Smugler- og kopicigaretter sælges fortsat åbenlyst på internettet. Nu vil Dansk Folkeparti tvinge justitsministeren til handling, mens Socialdemokraterne forlanger højere straffe.

Bandepakkens indsats mod smuglercigaretter er langt fra nok. Senest ved årsskiftet skal straksbøder, målrettet efterforskning og højere straffe sætte en stopper for problemet.

Det fremgår af et beslutningsforslag, der pålægger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) og regeringen at tage affære inden årsskiftet.

Det ulovlige tobaksmarked koster hvert år statskassen et trecifret millionbeløb i tabte afgifter samt sender millioner af uregulerede cigaretter i omløb.

- Vi er simpelthen nødt til at stille nogle krav til regeringen for at få fokus på de illegale smugler- og kopicigaretter. Vi har ventet længe nu, uden der rigtig er sket noget, siger erhvervsordfører Hans Kristian Skibby fra Dansk Folkeparti (DF).

Opbakning fra S

Udspillet kommer samtidig med, at Rigspolitiet netop har fremlagt en kortlægning af det ulovlige cigaretmarked. Analysen blev præsenteret for forligskredsen bag bandepakken i Justitsministeriet fredag, hvor Rigspolitiet også kom med anbefalinger til at styrke indsatsen i fremtiden.

Rigspolitiet anbefaler blandt andet en mere systematisk og ensartet registrering af beslaglagt tobak samt vidensudveksling mellem politiets efterforskere og Skat. Men det er langt fra nok, mener Dansk Folkeparti, der får opbakning fra socialdemokraterne.

Straffen for cigaretsmugling står slet ikke mål med gevinsten for de kriminelle, der kan være lige så lukrativ som hash eller narko.

- Det går jo ikke, hvis man kan smugle cigaretter til en fortjeneste, der måske er højere end man ville have på narko, men straffen er lavere. Der bliver nødt til at være en sammenhæng, for ellers er det et alt for godt forretningsområde for kriminelle at smugle cigaretter. Det er noget, vi vil tage op med justitsministeren, siger retsordfører Trine Bramsen (S).

Blandt EU's fem mindste

Ifølge Rigspolitiets analyse er det ulovlige cigaretmarked i Danmark blandt EU’s fem mindste. Men billedet er helt anderledes i vore skandinaviske nabolande, hvor gennemsnitligt hver tiende cigaret der ryges er illegal. Derfor undrer myndighedernes konklusion begge partier.

- Vi risikerer at se igennem fingre med et problem, der sagtens kan have større omfang. Derfor foreslår vi, at politiet udsteder straksbøder samt at strafferammen hæves, som vi blandt har gjort med doping-området tidligere, siger Hans Kristian Skibby (DF).

Slipper med bøde

- Det her er et enormt problem. Det er millioner af kroner den danske statskasse går glip af. Der er en grund til, at der er afgifter på tobak. Det er fordi alle skal bidrage til samfundet og dette er en smutvej, der skal lukkes, siger Trine Bramsen (S).

I dag slipper cigaretsmuglere som oftest med en afgiftsbøde fra Skat. I særligt alvorlige tilfælde sender Skat sagerne videre til efterforskning hos politiet.

Fra 2014 og indtil foråret 2017 rejste politiet 206 sigtelser for overtrædelse af toldloven eller grov indsmugling i forbindelse med tobakssmugling. Det viser en registersøgning foretaget af Rigspolitiet.