Tømreren Brian fik stjålet værktøj for en halv million: Man føler sig magtesløs

Politiet taler om organiserede kriminelle, mens den enkelte håndværker mister tusindvis af kroner på et enkelt indbrud.

Et ødelagt hegn, en smadret lås, seks opbrudte firmabiler og manglende værktøj for næsten en halv million kroner var det syn, som Brian Vangsgaard mødte ind til mandag den 18. september.

- Nogle biler var brudt op i siden, mens andre havde fået smadret ruden, fortæller Brian Vangsgaard, som er indehaver af tømrerfirmaet MC Overgaard i Thisted.

Indbruddet var foregået i løbet af weekenden, og tyvene havde været særdeles grundige.

- De tog batteriværktøjet, el-værktøjet, støvsugere. Hylden med søm og skruer var det eneste, de havde efterladt urørt. Alt andet var væk, fortæller han.

- Det er frustrerende. Man føler sig magtesløs.

Dermed er hans firma en del af den statistik, der fortæller om en stigning i antallet af indbrud i varebiler, hvor der ofte bliver stjålet værktøj.

6.000 indbrud i vare- og lastbiler sidste år

I september udsendte Rigspolitiet en pressemeddelelse med en advarsel om netop tyveri af dyrt værktøj fra håndværkere.

I 2015 var der 5.112 indbrud i vare- og lastbiler, i 2016 var tallet steget til 5.945, og i 2017 har der indtil september været 5.173 indbrud - et tal, der ventes at stige til næsten 7.000 inden årets udgang.

Hos brancheorganisationen SMV Danmark, tidligere kendt som Håndværksrådet, siger vicedirektør, Jakob Brandt, at problemet er kæmpe stort.

- Vi hører desværre om problemet fra vores medlemmer i alle dele af landet. Det rammer de store, det rammer de små, det rammer i byerne, og det rammer på landet, siger han.

Samme melding kommer fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi, som er hårdt ramt af tyverier af dyrt værktøj.

- Vi ser ofte et enkelt område blive ramt ad gangen, hvor der så bliver tømt 10 varebiler, hvorefter et andet område bliver ramt et par dage senere, fortæller vicepolitiinspektør Allan Holm.

Indbrud dyrt for håndværkerne

Jakob Brandt fra SMV Danmark siger, at et enkelt indbrud nemt kan koste den enkelte håndværker 10.000-15.000 kroner på grund af tabt arbejdsløn og selvrisiko på forsikringen for bil og værktøj.

For branchen er der tale om millioner af kroner i tab hvert år, ligesom kunder må vente forgæves, når en håndværker pludselig står uden værktøj, forklarer han.

Det var også tilfældet i Brian Vangsgaards tømrervirksomhed i Thisted.

- Jeg har 14 ansatte. Og inden de kunne skaffe nyt værktøj, og inden politiet havde undersøgt bilerne for spor, var der gået en dag, uden at nogen havde lavet noget arbejde, fortæller Brian Vangsgaard.

I alt blev der stjålet værktøj og ødelagt biler og inventar for næsten 700.000 kroner ved indbruddet i de seks biler i september. Forsikringen dækkede det meste, men indbruddet endte med at koste Brian Vangsgaard 100.000 kroner af egen lomme.

Værktøjet havner østpå

Rigspolitiet vurderer, at mange af indbruddene bliver begået af organiserede kriminelle.

Hos brancheorganisationen Forsikring & Pension kan kontorchef Arne Knippel bekræfte politiets fornemmelser.

Han ser ofte, hvordan mange stjålne varebiler fyldt med værktøj bliver fundet i Polen, de baltiske lande og videre østpå, hvor de bliver solgt på offentlige markeder.

DNA-spray kan hjælpe

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi har på grund af de mange tyverier geniværksat en kampagne for at få håndværkere til at mærke og DNA-spraye deres værktøj. På den måde kan politiet spore værktøjet direkte tilbage til ejermanden, hvis værktøjet bliver fundet.

Det tiltag får ros hos Forsikring & Pension. Her anbefaler Arne Knippel, at håndværkerne går all-in og mærker værktøjet med navn, adresse, telefonnummer og DNA-spray, og at de har gps-tracking i bilerne.

- Så kan man lettere finde en stjålet bil, og værktøjet er sværere at sælge, siger Arne Knippel.

I Thisted er Brian Vangsgaard ikke begyndt at bruge DNA-spray. Men bilerne holder i garage bag et hegn, og der er overvågning og lys med sensor.

- Jeg håber bare at undgå nye indbrud, siger han.