Tønder-borgmester forlader Venstre og stifter nyt parti

Henrik Frandsen og fem andre Venstre-folk fra kommunalbestyrelsen i Tønder går egne veje efter uro i partiet.

Borgmester i Tønder Kommune, Henrik Frandsen, har sammen med seks andre Venstre-folk sagt farvel til partiet. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Partiet Venstre er blevet en borgmester fattigere.

Tønders borgmester, Henrik Frandsen, har sammen med seks andre udbrydere sagt farvel til Venstre og i stedet dannet Tønder Listen.

Det sker efter måneders uro i Venstre i Tønder, hvor Henrik Frandsen tilbage i juni på et valgmøde blev vraget som borgmesterkandidat for partiet.

- Vi er en gruppe af kommunalbestyrelsesmedlemmer, der ikke længere kan se os selv i det, som Venstre i Tønder Kommune har udviklet sig til. Det kan vi simpelthen ikke være i længere, siger Henrik Frandsen.

- Vi føler til gengæld også, at vi ikke er færdige i politik. Vi føler fortsat, vi har rigtigt meget at bidrage med. Derfor ser vi os nødsaget til at skifte V'et ud med Tønder Listen i stedet.

Udover Henrik Frandsen tager yderligere fem ud af Venstres 14 byrådsmedlemmer turen med over til Tønder-listen. De fem er René Andersen, Daisy Dahl, Irene Holk Lund, Bo Jessen og Anita Uggerholdt Eriksen.

Suppleanten Karl Henning Clausen skifter også.

Men hvad er så egentlig det nye?

- Tønder Listen vil stå for det, som vi blev valgt ind på i 2017. Det gode, konstruktive samarbejde. Det brede samarbejde, hvor vi vil skabe vækst og udvikling i Tønder Kommune, siger Henrik Frandsen, der ikke er enig i den retning, som han mener, er udstukket i Venstre.

- Vi må bare sige, at de få udmeldinger, vi har fået fra Venstre, det er sådan noget med, at Socialdemokratiet skal være hovedfjenden og vi skal have ensrettet meningerne i Venstre.

Naturlig reaktion på voldsom splid

Der har været uro i og omkring Venstre i Tønder siden den 18. juni, hvor borgmester Henrik Frandsen blev vraget som partiets spidskandidat til kommunalvalget i 2021. I stedet blev der peget på erhvervsmanden Martin Iversen, der fik 305 stemmer mod Henrik Frandsens 286.

Siden det nederlag har Henrik Frandsen konsekvent afvist at invitere Martin Iversen med til Venstres gruppemøder, mens han også har meldt klart ud, at han ikke ønskede at støtte Martin Iversen som borgmester.

Nyheden om Henrik Frandsens farvel til Venstre og stiftelse af Tønder Listen chokerer derfor heller ikke ligefrem Martin Iversen.

- Det er vel ganske som forventet. Det er en naturlig konsekvens af, at man ikke har kunnet acceptere det valg, at man ville have en ny spidskandidat. Det er ganske forventet. Og også med længsel. Nu skulle vi gerne i arbejdstøjet i Venstre-gruppen, så vi kan få lavet vores visionsplan frem mod det næste kommunalvalg i 2021, siger Martin Iversen, der føler sig overbevist om, at dagens udmelding ikke kommer bag på nogen Venstres medlemmer.

- Når man melder så kraftigt ud, at man ikke kan sidde i rum med den kommende borgmesterkandidat og at man ikke kan acceptere det valg, som vores medlemmer nu engang har taget, jamen så må man enten bøje sig eller forlade partiet.