Tønderpigen blev svigtet i otte år

I den såkaldte Tøndersag om misbrug af børn skete der intet i otte år trods mindst 14 bekymrede underretninger og 30 møder.

Da sagen kom for byretten i Tønder erkendte faren misbruget. (Foto: Rasmus Poulsen Larsen- DR Syd)

En af de største skandaler i Danmark om seksuelt misbrug af børn udviklede sig uhindret i otte år, selv om ansatte i kommunen blev stadig mere opmærksomme på, at de to piger i familien havde det skidt, skriver Politiken.

Offentligt ansatte og almindelige borgere indsendte mindst 14 underretninger med mistanke om omsorgssvigt, og offentlige instanser holdt op mod 30 møder. Uden resultat.

Det fremgår af Politikens gennemgang af sagsakterne for den ældste af de to piger, der var ofre i den såkaldte Tøndersag, som blev afsløret i 2005.

- Nogle dage kan jeg intet

Pigen er i dag 19 år, og hun fortæller for første gang avisen, hvordan hun har oplevet sagen.

Hendes far blev idømt 10 års fængsel for at have misbrugt hende, fra hun var tre år, samt for senere at have udlejet hende til sex med en række mænd. Moren fik en behandlingsdom.

- Der er dage, hvor jeg bare intet kan. Men man bliver bare nødt til at acceptere de dage. Det gør ekstra ondt, når bevidstheden om, hvor skadet jeg egentlig er, rammer. Hvor lidt jeg kan, fordi jeg har været udsat for de her ting, siger hun til Politiken.

- Hvorfor reddede ingen mig?

Hun har fået aktindsigt i sin sag for at finde ud, hvorfor ingen reddede hende fra sexmisbrug, vold og trusler i et kaotisk hjem med to psykisk syge forældre.

Papirerne viser, at de første signaler om alvorlig mistrivsel hos hende og lillesøsteren dukkede op, da de begyndte i børnehaveklasse og skole i den daværende Løgumkloster Kommune.

Før det var der indberetninger om et kaotisk hjem med en mor, der prostituerede sig.

Ingen kritik af Løgumkloster

Men der gik tre år, inden kommunen første gang konfronterede familien med mistanker om omsorgssvigt. Yderligere tre år gik, før Løgumkloster Kommune fik lavet en undersøgelse af forældrene.

Alligevel ville daværende socialminister Eva Kjer Hansen (V) fire måneder efter sagens afsløring i 2005 ikke uddele kritik af Løgumkloster Kommune, fordi der ikke er tilstrækkeligt belæg for at påtale deres faglige håndtering af sagen.

Kun Tønder Kommune, som familien flyttede til i 2004, fik ministerkritik, og en chef blev fyret.

/ritzau/

Facebook
Twitter