Tør du sælge lasagne til overboen? Sådan får du god køkkenhygiejne

Nye regler gør det muligt for private at sælge mad uden hygiejnekurser.

Vask hænder før du laver mad, når du har rørt ved råt kød og rå æg, og eller har formet hakkebøffer/frikadeller. (Foto: BAX LINDHARDT © Scanpix)

Elsker du at lave simremad, bage kager eller brød?

Så har du nu mulighed for at tjene lidt penge på at sælge maden til fremmede.

Nye regler betyder, at amatørkokke fremover kan sælge op til fire-fem måltider om ugen uden at være registreret hos Fødevarestyrelsen.

Ifølge fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) kommer kursskiftet blandt andet for at stoppe madspild og for at gavne den såkaldte deleøkonomi.

- Det her kan være en hjælp til travle familier, der har svært ved hver eneste dag at finde tid til det her store velforberedte måltid, siger ministeren.

Jakob Ellemann-Jensen, Ville du selv købe mad fra en fremmed, der ikke selv havde fødevarekontrol jævnligt?

- Jeg ville starte med at kigge mig rigtig godt for. Jeg ville kigge på, hvad andre har anmeldt og prøve det, som andre har talt godt om.

Han tror, risikoen for at blive hængt ud på sociale medier gør, at folk vil sørge for at lave mad til fremmede på en forsvarlig og hygiejnisk måde.

- Jeg tror egentlig, at de fleste vil være sig det her ansvar bevidst. Jeg føler i hvert fald et større ansvar, når jeg laver mad til gæster end til mig selv, siger fødevareministeren.

I grafikken kan du se helt basale hygiejneråd, som mindsker risikoen for, at andre bliver syge af din mad. Scroll ned for at blive klogere på de nye regler for madsalg.

12 hygiejneråd

  • Gør dit køkken rent ofte og vask flader af.

  • Vask og skift ofte karklude og viskestykker. Brug køkkenrulle til at tørre kødsaft op med.

  • Vask hænder før du laver mad, når du har rørt ved råt kød og rå æg, og eller har formet hakkebøffer/frikadeller.

  • Brug flere spækbræt og forskellige redskaber til råt kød og grøntsager.

  • Knive, stegegaffel, røremaskine og skærebræt skal altid gøres grundigt rent efter brug.

  • Hold dine råvarer adskilt - eksempelvis grøntsager og råt kød for sig.

  • Skyl altid frugt og grønt.

  • Det er oftest ikke nødvendigt at skylle rå kylling, og du risikerer, at bakterier bliver sprøjtet ud i vasken og på køkkenbordet og kan ramme fx grøntsager.

  • Frossent kød tør du op i en boks, høj skål eller fad i køleskabet.

  • Bakterier bliver dræbt ved at blive opvarmet fra 70-75 °C i nogle minutter. Større stykker kød opvarmes op til 60 °C i centrum af kødet.

  • Madvarer, som er klar til at spise, skal være andre steder på køkkenbordet end rå madvarer. Du kan blive syg af få dråber kødsaft fra råt kød.

  • Køl dine madrester ned hurtigt - Det skal under 10 grader inden for 3-4 timer. Og opbevar den i ordentlige bøtter på køl. Kilder: Rådet for bedre hygiejne og Fødevarestyrelsen

Sådan kan du sælge mad til private

  • Hidtil har private haft mulighed for at sælge fødevarer op til cirka ti gange om året uden at være registreret hos Fødevarestyrelsen.

  • De nye regler betyder, at private kan sælge cirka fire-fem måltider om ugen, uden at man skal være registreret som fødevarevirksomhed.

  • Der stilles således ikke krav til indretning og drift af køkkenet hos private, der sælger mad under den nye bagatelgrænse.

  • Den enkelte madsælger er dog altid ansvarlig for den mad, man sælger.

  • Maden må således ikke gøre køberne syge ved for eksempel at indeholde skadelige stoffer, sygdomsfremkaldende bakterier, virus eller parasitter.

  • Du må tjene op til 100.000 kroner om året. Man skal registre det som b-indkomst.

  • Kilder: Miljø- og Fødevareministeriet, Fødevarestyrelsen.

Facebook
Twitter