Tørke kan koste landmænd dyrt

Det tørre forårsvejr stiller landmændene over for et svært valg: De kan lade afgrøderne visne eller risikere EU-sanktioner, hvis de vander markerne.

Povl Fritzners rapsplanter får kun lige nøjagtig så meget vand, at de overlever. (© DR)

Det lune og tørre forårsvejr kan blive dyrt for landmændene. Ikke kun fordi afgrøderne tørrer ud og høsten bliver dårligere, men også fordi landmændene risikerer at blive trukket i deres EU-støtte.

For i øjeblikket behøver markerne så meget vand, at de landmænd, der har vandingskvoter, er ved at have brugt dem. Og bruger landmændene mere vand end tilladt, kan EU skære i støtten.

Tørkeskadede planter

I Herlufmagle nord for Næstved har tørken allerede været hård ved markerne. Landmand Povl Fritzners rapsplanter får kun lige præcis nok vand til at overleve.

- De her tørkeskadede planter har ikke nogen sideskud og kan dårligt nok blomstre igennem, fortæller han, mens han ser på planterne i den knastørre jord.

Povl Fritzner ville da også gerne vande jorden, hvis han kunne.

- Vi har ikke nogen vandingstilladelse, det har man mange steder slet ikke her på de østlige øer. Så vi har ikke nogen vandingskvote, fortæller han.

- Reglerne er for stive, og de skal løsnes op i de enkelte kommuner, mener Povl Fritzner.

Stift kvotesystem

Men det kan gå ud over vandmiljøet, hvis landmændene får lov at vande løs, fortæller Mathias Neumann Andersen, der er lektor i jordbrugsproduktion ved Aarhus Universitet.

- Hvis alle landmænd overskrider deres kvoter, går det især ud over vandføringen i åerne, siger han.

Men mængden er vand er vidt forskellig fra landsdel til landsdel, og derfor kunne reglerne tilpasses meget bedre, mener Mathias Neumann Andersen.

- De burde nok være mere lokalt gradueret efter forholdene, siger han.

Kan koste milliarder

I april faldt der kun 15 millimeter regn i Midt- og Vestjylland mod normalt 41 millimeter. Ikke siden 1993 har man haft en så dårlig start på landbrugsåret.

- Man kan se det på rapsen. Den skulle have været mindst 50 centimeter højere på nuværende tidspunkt, fortæller Mathias Neumann Andersen.

- Hvis det fortsætter en uge eller 14 dage mere, så bliver det meget kritisk, specielt her i det midtjyske område, siger han.

På Sjælland fortsætter Povl Fritzner med at bede vejrguderne om en ordentlig skylle.

- Vi går og håber på regnvejr hver eneste dag, for ellers bliver tabet stort.

Det kan komme til at koste de danske landmænd mellem en og to milliarder kroner, hvis det tørre vejr fortsætter.

Facebook
Twitter