Tørke og brand rammer feriesteder ved Middelhavet: Jesper holder ferie i Grækenland, hvor 'varmen er styg'

I det sydlige Tyrkiet, Italien og Grækenland kæmper man med flammerne.

Folk ligger på paddleboards, mens en helikopter med vand er i færd med at slukke en skovbrand i Patras, der er Grækenlands tredjestørste by. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Ritzau Scanpix)

Aldrig har 54-årige Jesper Madsen søgt så meget mod bilens airconditionanlæg, som han gør i år på rejsen til den græske ferieø Kreta.

Han står konstant med hovedet i køleskabet, får sveddråber på panden alene ved at spise og er nødt til at have klipklapper på, hvis han skal betræde områdets fliser.

- Varmen er styg. Jeg har rejst hernede mere end 20 gange, og jeg har ikke oplevet, at det har været så varmt før, fortæller Jesper Madsen, der ligeledes har besøgt i alt 17 græske øer gennem tiden.

I år bor han i et lånt hus lidt uden for byen Chania, hvor han er afsted med sin kæreste samt hendes datter og svigersøn.

  • 54-årige Jesper Madsen har været på ferie i Grækenland mere end 20 gange. Han har dog aldrig oplevet det så varmt som i år. (© (c) privatfoto)
  • Udsigten fra huset i byen Chorafakia, hvor Jesper Madsen holder sommerferie med sin familie. (© (c) privatfoto)
1 / 2

I går målte parret 40 grader i skyggen på deres terrasse, mens den stod på 32,5 grader, da klokken slog lidt over 10 i morges.

Jesper Madsen kan normalt godt lide varme og har selv valgt at rejse dertil, men i år er han slået helt tilbage til skyggen, hvor han tilbringer det meste af tiden, hvis han ikke er i vandet.

- Vi er så luksuriøse, at vi har en swimmingpool, vi kan hoppe i. Men for dem, der ikke har det, må det være sindssygt varmt, siger Jesper Madsen og tilføjer, at han dog endnu ikke har hørt om skovbrande i området.

Flere feriesteder ramt af brande

Grækenland har siden fredag været ramt af en varmebølge, der har sendt temperaturen op mellem 42 og 44 grade, mens der blandt andet er udbrudt en skovbrand i Patras, der er Grækenlands tredjestørste by og ligger godt 200 kilometer vest for hovedstaden Athen.

Derudover har myndighederne evakueret indbyggerne i fire landsbyer i regionen og fra turistområdet Loggos, der ligger ved kysten.

Skal du på ferie et sted i Europa i den kommende tid, kan du selv tjekke det europæiske brandfareindeks her.

Sådan ser brandfareindekset ud søndag den 1. august. Jo mere rødlilla farven er, jo højere brandfare. (Foto: Karen Klærke DR Nyheder)

Grækenland, hvor Jesper Madsen befinder sig med sin familie, er dog ikke det eneste feriested, hvor der er varmt og tørt.

Italienske brandfolk kæmper for anden dag i træk med at få kontrol med skovbrandeSicilien, som har bredt sig til Catania, der er den næststørste by på øen. Varme vindpust har blandt andet fået ilden til at brede sig, så øens hovedstad, Palermo, også mærker til det.

Også den sydlige del af Tyrkiet kæmper i disse dage med brande i et område omkring feriebyerne Antalya og Manavgat. Selv om skovbrande er almindelige i de varme sommermåneder i Tyrkiet, er meldingen fra de lokale myndigheder, at de seneste brande har ramt et langt større område end normalt.

Ifølge den tyrkiske landbrugsminister, Bekir Pakdemirli, er der de seneste fire dage brudt 101 brande ud, hvor 91 er under kontrol.

To brandmænd er døde i kampen for at få kontrol med brandene.

  • En helikopter smider vand i Ziria nær Patras, der er den tredjestørste by i Grækenland. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Ritzau Scanpix)
  • Brandmænd kæmper for at slukke skovbranden nær Patras. Flere landsbyer er evakueret som følge af det. (Foto: LOUISA GOULIAMAKI © Ritzau Scanpix)
  • På Sicilien hærger skovbrande også - her ved Capannine-stranden i Catania, der er den næststørste by på øen. (Foto: ROBERTO VIGLIANISI © Ritzau Scanpix)
  • I det sydlige Tyrkiet har et område omkring feriebyerne Antalya og Manavgat i de seneste dage været raseret af flammer. Billedet er taget nær Manavgat, hvor hus og bil er udbrændt. (Foto: - © Ritzau Scanpix)
  • Naturbrande i Tyrkiet får klynger af røg til at rejse sig. (Foto: ERDEM SAHIN © Ritzau Scanpix)
  • Brandslukningsarbejdet er i gang i Tyrkiet. (Foto: ERDEM SAHIN © Ritzau Scanpix)
1 / 6

Ekspert: Der vil oftere og oftere blive slået rekorder

Det er ikke nogen overraskelse, at det er varmt og tørt i disse måneder i Sydeuropa, hvilket sammen med blæst kan få skovbrande til at opstå. Det har vi set før, og det er, hvad man må forvente at se mere af, siger Eigil Kass, der er professor ved KU og videnskabelig leder af det Nationale Center for Klimaforskning.

- Der er helt klart en tendens til, at de ekstremt høje temperaturer vil stige, og der kommer oftere og oftere rekorder på grund af global opvarmning og CO2, siger han.

Selv om der ét år er tørke og brandfare i nogle ferieområder, er det dog ikke ensbetydende med, at samme sted vil være lige så ramt næste år.

- Lige nu ligger der en meget varm luft over det sydlige og sydøstlige Middelhav med virkelig ekstrem varme. Men det skvulper lidt fra år til år, hvor det er værst, afhængig af hvordan atmosfærens strømninger er i det pågældende år.

Vil vi vælge feriesteder fra i fremtiden?

Hvis det fortsætter, kan man ifølge Eigil Kass godt forestille sig, at vi i fremtiden i højere grad kommer til at vælge nogle af de feriesteder fra, hvor man oplever varme, tørke og brandfare hen over sommeren.

- Hvis der ikke er noget hav, man kan ligge og køle sig i, bliver det for varmt nogle steder - specielt inde i landet, hvor der ikke er pålandsvind.

Varmenbølgen har dog ikke fået Jesper Madsen til at overveje, om han næste år skal vælge en anden destination end Grækenland.

Facebook
Twitter