Tørken har slået halvdelen af skovenes nyplantede træer ihjel

Tørken går blandt andet hårdt ud over juletræsproduktionen.

Mange af de nyplantede træer ved Aars Skov er allerede afgået ved døde på grund af tørken.

Tørken rammer ikke kun landmændenes afgrøder og sætter en stopper for bål og grillaftener.

Også træerne i skoven lider.

Faktisk er fem millioner - eller hvad der svarer til godt halvdelen - af de nyplantede træer i landets private- og statsejede skove døde, skønner Jan Søndergaard, der er direktør i brancheforeningen Dansk Skovforening.

- Træer, der er plantet i efteråret og foråret, har ikke etableret rodnet. De tørrer ud og dør. Mange af dem er desværre allerede døde, siger han.

- Det er usædvanligt mange, siger Jan Søndergaard.

De større træer vokser ikke

Normalt forventer man, at omkring fem procent af de nysatte træer dør.

Samtidig forventer man, at de større træer ikke kommer til at vokse, som de plejer, hvilket faktisk er et større økonomisk problem for træproducenterne.

- For træproducenter betyder det, at de mangler noget de kommende år, når de skal fældes. Der er en mindre indtægt desværre, siger Jan Søndergaard.

Fordi tørken endnu ikke er ovre, ved man ikke, hvor store omkostningerne bliver. Men brancheforeningen skønner, at genplantning af de nye træer kommer til at koste 20-40 millioner kroner, mens den manglende vækst i de større træer kommer til at koste mellem 60 og 100 millioner kroner.

Røde nåle

Aars Skov i Nordjylland er et af de steder, der har problemer. Her har flere af træerne røde nåle i stedet for grønne, og nogle er tydeligvis gået helt ud.

- Vi har holdt de arter væk, som konkurrerer om vandet. Som græs og ukrudt. Og så har vi behandlet jorden, så der ikke fordamper så meget vand, siger Erik Dalsgaard, der er skovfoged ved Naturstyrelsen i Himmerland.

- Ellers er det bare at vente, og dør for mange, så planter vi nye næste år, siger han.

Ifølge Naturstyrelsen er der ingen konkrete tal på antallet af nyplantede træer, der er døde i tørken - men ifølge kontorchef Mads Jensen er der dog ingen tvivl om, at træerne er under pres. Til trods for den kritiske situation ser det foreløbigt ud som om, at mange af de nyplantede træer klarer sig – det gælder især løvtræerne, der ikke er lige så hårdt ramt som nåletræerne, oplyser han til DR Nyheder.

Også i juletræsbranchen er der panderynker over tørken. Her lyder tallet, at omkring 2,5 millioner nyplantede juletræer er i vanskeligheder.

- Det er et stort problem, siger Claus Christensen, formand for brancheforeningen Danske Juletræer.

Han skønner, at producenterne vil tabe 10 til 12 millioner kroner på tørken.

- Vi vil opleve, at årgangen af juletræer i 2018 bliver mindre, siger han.

Et år bagud

Et af de steder, tørken har ramt allerværst, er på Bornholm, hvor juletræsproducent Jørn Sonne har måttet se en del af sine nyplantede træer gå til.

- Jeg bliver forsinket med de træer, jeg plantede i foråret. De kommer først i gang i 2019, så jeg er et år bagud med de omkostninger, der er ved det, siger han.

- Det er en ekstrem vejrsituation, som er uforudsigelig, så jeg kan godt være ærgerlig, men jeg har ikke noget at bruge det til. Det er gamet. Hvis du vil være en del af en biologisk produktion, så er det ikke så sikkert altsammen, siger han.

Facebook
Twitter