Tørken kan koste Peter tre millioner: 'Det er rigtig vanskeligt'

Landbruget har fået en hjælpepakke fra regeringen, og det glæder landmand Peter Schelde.

- Se, det her er forskellen på 2018 og et normalt år.

Peter Schelde står med to majsplanter i hånden. Den ene er stor, flot og rager op over hans hoved, mens 2018-versionen af planten kun når ham til lidt over hoften.

I år er der en del pletter med de hoftehøje planter rundt omkring markerne ved Nørupgård, der ligger ved Jordrup omkring 15 kilometer fra Kolding. Det er tørken, der har fået planterne til at stå i stampe.

- Kolben er jo under halv størrelse, forklarer Peter Schelde og viser to pillede gule kolber frem.

Driftsleder Peter Schelde viser majskolber frem. (© dr)

Lavt høstudbytte

Peter Schelde er driftsleder på Nørupgård, som hans forældre ejer, og som det er planen, at han engang skal overtage.

Nørupgård har 600 malkekøer samt marker med majs og græs, der bruges til køernes foder.

Sommerens mange soltimer har på mange måder gjort landbrugslivet let, for "det vi ikke nåede i går, det når vi i dag", som Peter Schelde forklarer.

Alligevel havde han gerne set, at der var kommet mere vand end de små 40 mm, som er faldet over gården siden 1. maj. For høstudbyttet har lidt under det.

Græsmarkerne har kun givet en tredjedel af udbyttet på et normalt år, og selvom majsene ikke skal høstes før til september, så regner Peter Schelde også med et lavere udbytte her.

Kan blive dyrt

Hvor meget det ender med at koste gården i kroner og øre er svært at sige præcis. Peter Schelde skyder på, at det manglende høstudbytte alene kan koste et sted mellem én og halvanden million kroner.

Dertil skal medregnes, at gården må ud og købe ekstra foder, og at køerne nok vil producere mindre mælk end normalt, fordi gårdens eget foder har en ringere kvalitet.

- Samlet set kan det være, at det bliver tre millioner kroner, siger han.

- Jeg tror, at det er lige meget, om det er en gård som vores, eller en hvilken som helst anden gård - når man kun høster mellem 40-60 procent af ens udbytte i et normalt år, så er det rigtig vanskeligt.

Krisemøde og hjælpepakke

Det er ikke kun på Nørupgård, at sommertørken kan mærkes på bundlinjen.

Ifølge interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer kan det ende med at koste landbruget 6,4 milliarder kroner. Derfor er der i dag indkaldt til krisemøde om situationen.

Som en håndsrækning til landbruget har regeringen præsenteret en hjælpepakke med lempelse af en række regler og tidsfrister.

Peter Schelde er glad for, at ministeren er opmærksom på landbrugets udfordringer, men selvom pakken forsøger at hjælpe landmændene med at sikre foder til deres dyr, så vil det ikke kunne kompensere for fodermanglen i Nørupgårds situation.

På spørgsmålet om, hvad miljø- og fødevareministeren så skulle have trukket op af hatten, svarer han:

- Jeg kunne jo godt tænke mig, at Jakob Ellemann kom med en rigtig tordenbyge, men ellers synes jeg, at han skulle være kommet med en udskydelse af vores jordskatter eller momsbetalingen.

Facebook
Twitter