Priserne på fjernvarme, olie og strøm stiger, men danskere med brændeovn eller pejs kan godt droppe tanken om at spare på varmeregningen ved at fyre lidt ekstra op.
I hvert fald hvis de skal ud og købe brænde eller træbriketter.
Denne vinter oplever butikker og leverandører nemlig en stor mangel på brænde. Det ses blandt andet i flere byggemarkeder, hvor kunderne risikerer at gå forgæves.
- Der er mange af vores butikker, hvor vi desværre må melde udsolgt, fordi vi ikke er i stand til at skaffe de mængder, der bliver efterspurgt, fortæller Peter Nyboe, salgs- og indkøbschef i Jem og Fix.
Problemet skyldes, at leverandørerne har svært ved at skaffe træ fra udlandet.
- Det er næsten umuligt at opdrive, fortæller Jørgen Davidsen, direktør i BMB Import, der leverer til blandt andet Stark-byggemarkederne og Shell-tankstationerne.
Stigende energipriser i hele Europa
En af årsagerne til brændemanglen er, at energipriserne også er steget i resten af verden.
- Efterspørgslen er steget i hele Europa. Når der er uro i markedet, når både olie, gas og strøm stiger i pris, ikke bare i Danmark, men også i hele Østeuropa, Tyskland, Italien og Belgien, så bliver der massivt tryk på dem, der producerer brænde og briketter, siger han.
Det får blandt andet østeuropæiske lande, som vi normalt importerer brænde fra, til at forbruge deres eget brænde.
- Hvis folk lige pludseligt skal til at give meget mere for olie og gas, så kan producenterne lige pludseligt godt afsætte deres brænde lokalt, og så gider de ikke at eksportere det.
Det kan også have påvirket efterspørgslen, at folk i mange lande denne vinter har været coronahjemsendt fra deres arbejde, fortæller Henrik Skov, medejer af brændefirmaet H.C. Skov.
- Når folk arbejder hjemme, så er der også større forbrug, end hvis du er væk på arbejde i 8-9 timer om dagen. Så tænder du først op, når du kommer hjem, siger han.
Det har skabt flaskehals-problemer over hele Europa, fortæller han.
- Der er jo kun en vis mængde, der bliver produceret. Hvis det skal være ordenligt tørt, så kan du ikke fremskynde processen. Det tager den tid, det tager.
'Helt tosset'
Leveringsproblemerne kombineret med stigende fragtpriser har fået priserne til at stige.
- Jeg har arbejdet med det her i 25 år, og jeg har aldrig oplevet sådan nogle stigninger, fortæller Jørgen Davidsen fra BMB Import.
- Et tårn med brænde, der før kunne leveres til privatkunder til 2.200 kroner er nu oppe i 3.800 kroner, og det er sket siden august måned, siger han.
- Udsalgspriser, der er oppe på det niveau, vi har nu, er helt tosset.
Ifølge en opgørelse fra 2019 er der brændeovn eller pejseindsats i omkring 20 procent af alle danske boliger. Da røg fra ovnene er en stor kilde til partikelforurening, trådte der sidste år en ny lov i kraft, der kræver, at gamle brændeovne fra før 2003 skal skrottes eller udskiftes, når man køber en ny bolig.
Ifølge Jørgen Davidsen fra BMB Import er det da også mere klimavenligt enten at sanke sit brænde selv eller købe brænde fra danske skove. Derfor er det heller ikke en mulighed for firmaet at importere billigere brænde fra mere fjerntliggende lande.
- Skal man længere og længere væk for at få brænde, så er det også et klimaspørgsmål. Hvor langt skal vi fragte noget, der bare skal brændes af? siger han.