Tog-surfer dræbt mod viadukt

En ung vestjyde blev i aftes dræbt, da han var blind passager på toppen af et regionaltog, som passerede under en lav viadukt. Der er 74 cm fri højde mellem toget og viadukten.

Akivbillede af Arrivatog i Vestjylland. Ulykken er den første alvorlige ulykke med tog-surfere i Danmark. (Foto: Holger Madsen- DR Syd)

En ung mand fra Vestjylland mistede i aftes livet, da han udfordrede skæbnen som blind passager oven på et regionaltog.

Den 22-årige surfede på toget, og han døde formentlig da toget passerede en lav viadukt mellem ved Vest Tarp mellem Lem og Ringkøbing. Der er målt 74 cm. fri højde mellem toget og viadukten.

- Han har formentligt stået eller siddet op, da toget kørte under, og så har der ikke været plads, fortæller vagthavende Tommy Kierstein fra politiet i Ringkøbing til DR.

Ulykken blev først opdaget senere

Togføreren opdagede ikke, hvad der skete. Ulykken blev først opdaget, da en bilist så den unge mands lig på taget af toget, ved en overkørsel efter Ringkøbing.

Ringkøbing politi har haft flere henvendelser om unge tog-surfere, men de fleste er spottet bag på togene.

Så vidt politiet ved, var den dræbte mand alene om sin skæbnesvangre stunt. Hverken passagerer eller togføreren har set den 22-årige kravle op på toget.

Den dræbtes pårørende er blevet informeret.

Mange videoer

Tog-surfing er blevet et udbredt problem for togselskaberne.

Surferne er blevet flittigt omtalt i flere medier, og på videodelingstjenesten YouTube har danske togsurfere offentliggjort mange videoer af deres dumdristigheder.

Før dødsulykken har hverken DSB eller Arriva oplevet ulykker ved den livsfarlige aktivitet. Men begge selskaber oplever det som et problem, det er svært at gøre noget ved.

Umuligt at opdage

- Problemet er, at det er meget stort set umuligt for vores personale at opdage. Tog-surferne kan ligge på lur og kravle op bag på toget, når det kører afsted, siger kommunikationsdirektør Jan Wildau fra Arriva, der kører på strækningen i Vestjylland.

Derfor er det det vanskeligt at sige noget præcist om problemets omfang, lyder det fra begge togselskaber.

- Det er svært at sige hvor ofte det sker. Men jeg er overbevist om, at det sker i større omfang, siger DSB's trafikchef Erik Christensen.

Andre farlige lege på tog

Ud over tog-surfing oplever DSB to andre former for livsfarlig leg omkring togenen, fortæller Erik Christensen.

Det ene er "train-chicken", hvor unge mennesker udfordrer hinanden til at sidde længst muligt på skinnerne, inden de undviger et modkørende tog.

Det andet er mennesker, der kravler op på tog, som står stille på sporene. Her har flere mistet livet og andre er blevet voldsomt forbrændt, efter nærkontakt med køreledninger, oplyser Erik Christensen.

Facebook
Twitter