Toldformand om muligt brexit-kaos: 50 ekstra toldere i Danmark er langt fra nok

Regeringen vil ifølge minister mande 'voldsomt op' på toldområdet.

I næste uge vil der blive slået 50 nye stillinger op under Skatteforvaltningen. Arkivfoto (Foto: claus fisker © Scanpix)

Hvis briterne forlader EU til næste år uden at have fået en aftale på plads om det fremtidige forhold med unionen, så vil Danmark fremadrettet pludselig skulle til at fortolde tusindvis af britiske varer.

Det scenarium er man forberedt på i Danmark, og derfor vil der fra næste uge blev slået 50 nye jobs op under Skatteforvaltningen.

Det skriver Politiken.

De 40 til 50 ekstra medarbejdere skal først og fremmest være toldere ved grænsen, hvor de skal tjekke om, der er betalt told på britiske varer. Desuden skal flere af de nye medarbejdere rådgive virksomheder.

- Det haster med at få folk ombord. Er vi ikke velforberedte, kan det give store omkostninger for dansk erhvervsliv, siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til avisen og kalder det at 'mande voldsomt op'.

Det er dog ikke alle, der er lige imponerede over opnormeringen.

Formand for Dansk Told & Skatteforbund Jørn Rise mener nemlig, at Danmark har en tradition for at nedprioritere området og vurderer, at man skulle overveje at ansætte dobbelt så mange ekstra medarbejdere end de planlagte 50.

- Kontrollen kommer til at ændre sig fra at være stikprøver til at være meget mere omfattende. Det er ikke nok med 50 ekstra medarbejdere, fordi England er en af vores største handelspartnere, siger formanden.

Ingen forskel på hård og blød brexit

De nye medarbejdere i Skatteforvaltningen er først og fremmest vigtige, hvis det ikke lykkes Storbritannien og EU at blive enige om at lave en aftale om en toldunion.

Lige nu står parterne langt fra i hinanden i brexit-forhandlingerne, og hvis der ikke kommer et skred, så skal der fra 30. marts næste år opkræves told på britiske varer.

Det er dog stadig muligt at nå en aftale. Og selv om det skulle lykkes i de døende minutter, frygter Jørn Rise ikke, at de nyansatte vil blive gjort overflødige.

- Jeg er ikke i tvivl om, at EU stadig vil sætte som kriterium, at der skal være en korrekt afregning af tolden, og dermed er det i min optik næsten ligegyldigt, om vi får en hård eller blød aftale, siger han.

Facebook
Twitter