Tomas blev ved en fejl sat i fængsel med bandemedlemmer - nu er han en af dem

En registrering i politiets banderegister fik Tomas placeret sammen med bandemedlemmer i fængslet, selvom han ikke var bandemedlem. Men det blev han.

Havner man i politiets banderegister uden at være medlem af en bande, ender man nemt med at blive det, afdækker P1 Dokumentar. (Foto: Nikolai Linares © Scanpix)

Da Tomas røg i fængsel, var han ikke medlem af en bande. Men det var han, da han kom ud.

Mod sin vilje, og fordi han stod registreret i politiets banderegister, blev den unge københavner placeret til afsoning sammen med bandemedlemmer.

Det bekræfter flere forskellige kilder over for P1 Dokumentar.

Hans identitet er sløret af hensyn til hans egen og P1 Dokumentars kilders sikkerhed. En af kilderne, som kender Tomas, er tidligere betjent, Marc Johansson.

- Om han var blevet bandemedlem senere, er ikke til at sige. Men det var tydeligt, at der kom en ind i fængslet, der ikke var medlem, og en ud, der var bandemedlem. Der er god tid i fængslet at lade sig påvirke, siger Marc Johansson til P1 Dokumentar.

Var langt fra bandemedlem

Da Marc Johansson stødte på Tomas i 2012, havde han været inde og afsone én gang tidligere. Dommen havde dog ikke noget at gøre med bandekriminalitet, og ifølge P1 Dokumentars kilder var Tomas langt fra en del af det organiserede kriminelle miljø, i det område han boede i.

- Det var min oplevelse, at han gjorde, hvad han kunne, for at undgå at blive en del af banden ved blandt andet at holde sig væk på de rigtige tidspunkter, siger Marc Johansson.

Flere andre kilder bekræfter den vurdering. En af kilderne peger f.eks. på, at Tomas, sammen med det lokale jobcenter, var i gang med at finde ud af, hvilken uddannelse, han ville søge ind på.

Ville ikke afsone med bandemedlemmer

Men på et tidspunkt dummer Tomas sig. Han får endnu en dom. Den er heller ikke banderelateret, men da han skal ind og afsone, beslutter Kriminalforsorgen, at han skal afsone på en bandeafdeling side om side med bande-medlemmer.

Som begrundelse henviser Kriminalforsorgen til politiets registrering af Tomas som bandemedlem, fortæller Marc Johansson.

P1 Dokumentar har været i kontakt med Tomas' kommunale kontaktperson.

Kontaktpersonen fortæller, at han forsøgte at overtale Kriminalforsorgen til at placere Tomas et andet sted end på bandeafdelingen, fordi han ikke var bandemedlem. Men kontaktpersonen frygtede, at Tomas kunne blive det i fængslet.

- Han ville på ingen måde ind og sidde med bandemedlemmerne, på ingen måde. Han betragtede ikke sig selv som en del af banden, og det gjorde jeg heller ikke. Og det forsøgte vi at overbevise Kriminalforsorgen om, men desværre uden held, siger kontaktpersonen.

Bandemedlem da han kom udDa Tomas kom ud af fængslet, demonstrerede han blandt andet sit tilhørsforhold ved at gå i bandens tøj og på hans facebook-profil er der heller ikke tvivl om hans troskab til banden.

Sikkerhedschef i Kriminalforsorgen Michael Gjørup siger om sagen:

- Det er drønuheldigt, hvis vi laver fejl, det skal jeg være den første til at beklage dybt. Men mig bekendt har de fleste en eller anden relation. Jeg håber da så også, at vi har fjernet manden fra afdelingen med bandegrupperingen.

Nej. Og han er bandemedlem i dag.

- Ja, altså. Så kunne jeg godt være lidt fræk og sige, at så var han nok blevet bandemedlem på et eller andet tidspunkt alligevel.

Ikke alle kan modstå presset i fængslet

- Jeg medgiver, det er problematisk. Men man bliver altså også nødt til at tage ansvar for sit eget liv i det her, tilføjer Michael Gjørup, som påpeger, at man som indsat har mulighed for at klage over sin placering.

Men så enkelt er det ikke, mener Marc Johansson. For det er ikke alle, der har lige let ved at modstå presset i fængslet.

- Når man kommer ind under vingerne på bandemedlemmerne, der lige er lidt mere veltalende og virkelig kan forklare, hvor godt det her broderskab er, så er det mit klare indtryk, at det påvirkede ham så meget, at han valgte at trække i bande-uniformen.

Tomas er et opdigtet navn. P1 Dokumentar kender hans rigtige identitet.

Facebook
Twitter