Tommys søn er i dagpleje: Det er synd at kommunerne har lukket så mange

Gennem de seneste år har flere kommuner satset på vuggestuerne og lukket dagplejerne.

Klokken er lidt i seks om morgenen, da det banker på døren hos dagplejer Bente Andersen i den lille by Hvidbjerg nord for Struer.

- Godmorgen Thor, siger Bente Andersen og smiler til den lille dreng, der sidder på sin fars arm.

Thor er to år gammel, og hans forældre var ikke i tvivl, da de skulle vælge mellem dagpleje og vuggestue for omkring halvandet år siden.

- Dagplejen giver nogle hjemlige rammer, og den kommer så tæt på det hjemlige som overhovedet muligt, siger Thors far, Tommy Normand.

Men selv om han og de andre forældre her i dagplejen er glade for pasningsformen, så er andelen af børn, der går i dagpleje faldet gennem de seneste fem år.

I 2012 var 27 procent af de 0-2-årige børn i kommunal dagpleje - i dag er det 19 procent af børnene i den aldersgruppe.

Det viser en rundspørge, som DR Nyheder har lavet til landets 98 kommuner, hvor i alt 96 kommuner har svaret.

- Det er synd. Det er ærgerligt, for der er mange som os, som gerne vil give vores barn den her form for tryghed til vores barn, siger Tommy Normand.

- Det er rigtig, rigtig trist

Bente Andersen, der passer Thor, har været dagplejer i 28 år, er også ked af den udvikling. For det har betydet afskedigelser i hendes område i Struer Kommune.

- For fem-seks år siden var vi 16 dagplejere her i området. Nu er vi fem, siger hun.

- Det er rigtig, rigtig trist, for vi gør et fantastisk stykke arbejde for børnene.

Der er flere årsager til, at en mindre andel af børn går i dagpleje. Men en af de primære årsager er, at man fra kommunens side har satset på vuggestuer.

I Struer kommune, hvor Bente Andersen bor har man gennem de seneste år bygge fem nye vuggestuer.

- Det er et politisk ønske, at forældrene skal have det frie valg, siger Jørn Thomsen, der er dagtilbudschef i kommunen. Han tilføjer, at der har været et øget ønske fra forældrenes side om vuggestuepladser.

Han forklarer, at der er flere forældre, som ønsker vuggestuer til deres børn.

Udviklingen fortsætter nok

Der er ikke noget, der tyder på, at den kommunale dagpleje i nærmeste fremtid vil blive en så stor pasningsordning, som den var for fem år siden, lyder det fra flere eksperter.

- Når vi ser på tallene, er der ikke noget, der indikerer, at faldet i dagplejen stopper, siger Signe Bohm, der er områdechef i Danmarks Evalueringsinstitut Eva, der løbende analyserer dagtilbud i Danmark.

Det er Thors far ked af.

- Man skal holde dagplejen i live.

- Hvis man afleverer sit barn, og det er lidt nedtrykt, så kan man gøre det med lidt mere ro i sindet, fordi det er den samme, der har med barnet at gøre. Bente kender mit barn lige så godt som jeg selv gør, siger han.