Tonsvis af danske tomater rådner op

Import af billige, sprøjtede, hollandske tomater tvinger danske landmænd til at destruere tonsvis af grøntsager. Absurd, mener landmænd.

På Fyn må en tomatavler destruere 50 tons tomater, mens supermarkederne sælger hollandske tomater.

Og billedet er det samme med jordbær og salathoveder, der ender med at rådne op på en herrens mark, fordi de danske producenter ikke kan få dem solgt herhjemme.

Det fortæller formand for frugt-, bær- og grøntudvalget og medlem af bestyrelsen for Økologisk Landsforening, Frank van Beek, der mener, at supermarkederne bør blive bedre til at købe dansk.

Absurd at importere

- I stedet for at importere, bør de købe dansk. Selv i højsæsonen, hvor der er nok herhjemme, importerer de. Det er absurd, siger Frank van Beek til DR Nyheder..

For ham giver det ikke mening, at supermarkederne køber ind i Holland, Tyskland og Polen, når de samme og ifølge Frank van Beek bedre varer produceres herhjemme. Han erkender, at der nok er penge at spare, men han mener, at også supermarkederne bør værne om de danske produkter.

- Det er kritisabelt, at gartnerne tvinges til at smide danske produkter væk, der har været dyre at producere. I yderste konsekvens lukker de danske gartnerier, mener Frank van Beek.

Bedre samarbejde

Danmarks største salgsorganisation af dansk producerede grøntsager, Gasa Nord Grønt, har ikke oplevet samme spild som landmanden på Fyn, der ifølge Fyens Stiftstidende allerede har smidt 50 tons tomater ud.

Men adm. direktør Allan Rømer understreger, at et samarbejde mellem producenterne og supermarkederne er uhyre vigtigt. Parterne har allerede haft succes med at promovere rodfrugter, der for kun få år siden var et nicheprodukt.

Minister på ferie

- Men erhvervet og supermarkedskæderne skal blive bedre til at oplyse om vores fortræffelige produkter over for forbrugerne. Vi skal være endnu mere målrettede, siger Allan Rømer til DR Nyheder.

DR Nyheder har forsøgt at få en kommentar fra fødevareminister Eva Kjer Hansen, om hun ville gøre noget for at støtte de dansk producerede frugt og grøntsager, men ministeren holder ferie i øjeblikket.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk