Tonsvis af klamme fødevarer beslaglagt i international aktion

Abekød, larver og græshopper er blandt de uegnede fødevarer myndigheder i 57 lande har beslaglagt i kæmpeaktion.

Et af mange ulovlige fødevarelagre, som blev ransaget under 'Opson V.' Billedet her er fra Ungarn. (© Europol)

85 ton oliven dyppet i kobbersulfat for at fremhæve farven beslaglagt i Italien.

10.000 liter forfalsket vin, whisky og vodka konfiskeret i Storbritannien.

24 ton uspiselig tilapia-fisk fundet på et varelager i det afrikanske land Togo.

Det er blot få af de utallige eksempler på beslaglæggelser på tværs af kloden i den største koordinerede indsats mod fødevaresvindel nogensinde, der har stået på fra december 2015 til februar i år.

- De stigende priser på mad og fødevarekædens globale natur tilbyder en mulighed for kriminelle til at sælge forfalsket mad i en multimilliard, kriminel industri, som udsætter forbrugeren for en seriøs sundhedsrisiko, siger Chris Vansteenkiste, leder for Europols afdeling for internationale rettigheder, i en pressemeddelelse.

Flere end 10.000 ton og én million liter forfalsket mad og drikke er blevet konfiskeret i operationer i 57 lande i den koordinerede Interpol-Europol-aktion, der har fået navnet 'Opson V'.

I operationen har politi, told- og fødevaremyndigheder og private partnere deltaget, som har været massivt til stede i butikker, på markeder, i lufthavne, havne og industrielle områder.

I lufthavne fandt toldmyndigheder flere eksempler på rejsende, som importerede ulovlige fødevarer.

I Zaventem-lufthavnen i Belgien fandt toldmyndighederne flere kilo abekød, og i lufthavne i Frankrig konfiskerede betjente 11 kilo græshopper og 20 kilo larver.

Danske butikker solgte falsk honning

Også Danmark har bidraget til Opson V. I en større indsats mod importeret honning, fandt Fødevarestyrelsen et parti sirup på 81 ton, som blev solgt som honning.

- Det er så blevet blandet op med andre ting. Så det hele er faktisk spredt ud til at dreje sig om 120 ton produkter, hvor der ikke er honning, som er honning, siger Søren Kristensen, der er efterforsker på Fødevarerejseholdet.

Den falske honningsirup er blandet i ren honning og produkter med honning såsom müsli. Honningen er blevet solgt under mærkerne Budget, Svansø og Bigården og stammer fra Kina.

- Det, der sker nu, er, at resultaterne er her. Så samles de lande, som har været med i projektet og analyserer resultaterne og ser, hvad vi kan bruge dem til med hensyn til fremtidig kontrol for at sikre, der ikke er falske fødevarer på markedet, siger Søren Kristensen.

Se med i aften, hvor Madmagasinet følger Fødevarestyrelsens jagt på den falske honning. Det er klokken 21 på DR1.