Top-efterforskere skal kulegrave Emilie Meng-drabet

Dansk politi har nedsat en gruppe af specialister, der skal gennemgå mere end 3 millioner oplysninger i Emilie Meng-sagen.

Efterlysningsplakat af Emilie Meng, der forsvandt efter en bytur for mere end to år siden. Arkivfoto. (Foto: Jens nøRgaard Larsen © Scanpix)

En af danmarkshistoriens mest omtalte drabssager er uopklaret, men langt fra opgivet.

For nu har dansk politi nedsat en gruppe af specialister, der skal se på den såkaldte Emilie Meng-sag med friske øjne.

Det bekræfter Sydsjællands og Lolland-Falsters politi over for DR Nyheder.

- Vi har samlet en gruppe af meget erfarne efterforskere, efterforskningsledere og analytikere, som gennemgår det meget omfattende materiale, vi har, for at se på, om der er noget i vores store arbejde, vi har overset, siger Kim Kliver, politiinspektør ved Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi.

Det er blandt andet politifolk fra drabsafdelingen i Københavns Politi, der hjælper til, men også betjente fra andre politikredse og Rigspolitiet skal være med til at gennemgå den uopklarede drabssag på ny.

Gruppen startede op den 28. august, og op mod 10 personer skal gennemgå de 3,4 millioner oplysninger, politiet har liggende i sagen.

Metoden bliver kaldt ’peer review’ og betyder helt enkelt, at uvildige efterforskere og specialister, der ikke tidligere har siddet med sagen, skal gennemgå sagen på ny.

Over to år siden Emilie Meng forsvandt

Det er over to år siden, at den 17-årige teenager Emilie Meng forsvandt efter en bytur.

Hun havde været i byen i Slagelse med to veninder og tog toget hjem natten til den 10. juli 2016, men forsvandt omkring klokken fire om natten efter at have sagt farvel til sine to veninder.

Siden har politiet efterforsket sagen massivt.

I tiden efter Emilie Mengs forsvinden gik politiet fra hus til hus i Korsør. Der blev også søgt med hunde for at finde spor af Emilie Meng i lokalområdet, og særligt en bolig blev ransaget flere gange uden resultat.

Et halvt år efter Emilie Mengs forsvinden, den 24. december 2016, fandt en hundelufter liget af hende i en sø nær Borup på Midtsjælland. Liget havde ligget i søen i flere måneder.

Efterfølgende efterlyste politiet en lys bil, som overvågningskameraer havde fanget ved Korsør Station den nat Emilie Meng forsvandt.

Politiet har også efterlyst vidner, som var ved søen i Borup på Sjælland den 10. juli om morgenen. Her havde et vidne nemlig set en hvid bil og en mand bære rundt på noget tungt nær det sted, hvor liget af Emilie Meng blev fundet.

Politiets nye super-google skal i spil

En af de ting, som den nye gruppe af efterforskere vil gøre brug af, er politiets nye it-system Polintel, som giver politiet mulighed for at bruge oplysninger i politiets systemer på en helt ny måde.

- Med Polintel har politiet fået et stærkere understøttelsesværktøj, og da man nu har fået uddannet specialister i det nye system, så er det vigtigt, at de kommer til at bidrage med den viden, de har, netop i den her sag, hvor vi desværre ikke har fundet gerningsmanden, siger Kim Kliver.

Systemet kan hjælpe politiet med at analysere sammenhænge mellem telefoner, personer, informationer og spor i sagen.

Det er ikke første gang, at politiet laver en kritisk gennemgang af sagen. Det skete også for halvandet år siden, fortæller Kim Kliver.

En grov sag der skal opklares

Sker det her i erkendelse af, at I lokalt ikke har været gode nok til at finde drabsmanden?

- Det er vigtigt, at man som efterforsker ikke er forfængelig og kun tror, at det, man selv gør, er det rigtige, siger Kim Kliver.

- Når man står i den ulykkelige situation, at vi ikke har fundet en gerningsmand, så er det vigtigt, at vi samler alle de kompetencer, vi overhovedet kan, for at se, om der kan komme en åbning, tilføjer han.

Politiinspektøren understreger, at den grove sag fortjener at blive opklaret.

- Der er et pres på os - fra os selv, et forståeligt pres fra familien og fra alle omgivelserne om, at så grov en sag i høj grad fortjener at blive opklaret. Derfor skal vi gøre vores bedste, og det her er et forsøg på at vise, at vi til stadighed har fokus på at gøre det bedste, vi kan, siger Kim Kliver.