Topchefer får millioner med ud af døren fra AUH

Den afgående hospitalsdirektør og den nu tidligere lægefaglige direktør på Aarhus Universitetshospital får henholdsvis 3,5 og 4 millioner kroner med deres fratrædelsesaftaler.

Claus Thomsen fratræder sin stilling som lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital efter hård kritik fra Kammeradvokaten. (© DR)

De to direktører, der i dag er fratrådt deres stillinger på Aarhus Universitetshospital, kan tage henholdsvis 4 og 3,5 millioner kroner med sig ud ad døren.

Det viser en aktindsigt i deres fratrædelsesaftaler.

Hospitalsdirektør Poul Blaabjerg og lægefaglig direktør Claus Thomsen fratræder deres stillinger som konsekvens af de omfattende problemer på Aarhus Universitetshospitals mave- og tarmkirurgiske afdeling, som DR har kunnet afsløre de seneste uger.

Over 300 patienter har ventet op til ti uger på kræftoperationer, og hospitalet har ifølge en rapport fra Kammeradvokaten "med overlæg" begået "grove fejl". Kammeradvokaten rejser blandt andet en hård kritik af hospitalet for at sætte økonomi over patienternes rettigheder.

På baggrund af det må de to direktører forlade deres stillinger på hospitalet.

De to direktører var orienteret om problemer

Den nu tidligere øverste direktør på AUH Poul Blaabjergs fratrædelsesaftale dækker over et års opsigelse - med en månedsløn på 168.000 i runde tal løber det op i to millioner kroner - og derudover får han 12 måneders fratrædelsesgodtgørelse - også to millioner kroner.

Lægefaglig direktør Claus Thomsen har seks måneders opsigelse - med en månedsløn på i runde tal 164.000 kroner giver det knap en million kroner. Derudover får han en fratrædelsesgodtgørelse på 15 måneders løn - 2,5 millioner kroner i runde tal.

Region Midtjylland skriver til DR, at det i de to direktørers kontrakter har "været anført, hvad der skal afregnes i tilfælde af opsigelse fra Region Midtjyllands side".

- De i ansættelseskontrakten anførte opsigelsesvarsler og fratrædelsesgodtgørelser har dannet grundlag for fratrædelsesaftalerne, skriver Region Midtjylland i en mail.

DR har kunnet dokumentere, at de to direktører har været orienteret om problemerne på mave- og tarmkirurgisk afdeling på Aarhus Universitetshospital allerede i september sidste år. Fra september og frem til marts, hvor DR bragte de første historier om for lange ventetider i afdelingen, steg ventetiderne yderligere.

Savner du overblik over hele kræftskandalen og de afsløringer, der har fået en til at rulle, så kan du finde det i denne artikel.