Toppolitikere på tværs af partier vil have mureren og gartneren på 'politikerskole'

For få folkevalgte har erfaring fra civilsamfundet, og det vil politikerne selv gøre op med. Professor er skeptisk.

Grundfos Fonden, Politiken Fonden og Dansk Industri har givet penge til et forsøgsprojekt. (Foto: (Grafik) Morten Fogde Christensen)

Det er ikke moderne at være en del af dansk politik.

Der er historisk få, der er medlemmer af partierne, og dem der drømmer om at stille op til valg, har typisk den samme akademiske baggrund.

Det er pointerne fra en række nuværende og tidligere politikere, der med et såkaldt politisk akademi vil klæde flere danskere på til livet som politikere.

En af medstifterne er De Radikales næstformand, Martin Lidegaard.

- Vi er i den situation, at der faktisk kun er to procent af os, der er medlem af et politisk parti. Det er for lidt, og vi føler, vi har et problem, for det demokrati, vi alle holder så meget af, er lidt iltfattigt.

- Der er for få folk, der vælger at stille op. Især folk der har erfaring fra det virkelige liv, civilsamfundet og erhvervslivet. Dem vil vi gerne invitere ind i et større omfang, end vi gør i dag, siger Lidegaard, der blandt andet har været udenrigsminister.

Martin Lidegaard er en af stifterne. (Arkivfoto) (Foto: Claus bech © Ritzau Scanpix)

På kurset vil de medvirkende møde de politikere, der står bag, der vil fortælle dem om livet i politik. Hvordan sørger man for en work/life balance, hvordan er det at få hadebeskeder, samt om forskellene ved at sidde i byrådet og i Folketinget eller Europaparlamentet.

Idéen er ikke at klæde dem på til at blive glatte politikere, men til at forstå, hvad det indebærer at være i politik, lyder det.

De sidste mange, mange år er partiernes medlemstal faldet drastisk. Eksempelvis havde Socialdemokratiet i 1960 omkring 260.000 medlemmer. I 2020 var tallet lidt over 30.000. Venstre havde 192.000 i 1960 mod cirka 30.000 for to år siden.

'Os politikere har et medansvar'

Det er foreningen Demokratifronten, der står bag initiativet. I foreningens bestyrelse sidder blandt andre Maria Reumert Gjerding, der har siddet i Folketinget for Enhedslisten, tidligere Aarhus-borgmester for Venstre Louise Gade.

Af andre medlemmer i foreningen er tidligere S-minister og nuværende chefredaktør på Børsen, Bjarne Corydon, tidligere uddannelses- og forskningsminister for Venstre Tommy Ahlers og Connie Hedegaard, der har været minister og EU-kommissær for Konservative.

Foreningen har fået penge fra blandt andet Grundfos Fonden til et forsøgsprojekt i september, hvor det første politiske kursus skal finde sted over tre dage på Fyn. Man kan søge akademiet med en motiveret ansøgning.

Dansk Folkepartis finansordfører, Rene Christensen, er også med. Foruden at være politiker har han en fortid som automekaniker.

Du har selv været folketingsmedlem siden 2008. Bærer du selv en del af ansvaret for, at der ikke er lige så mange, der ser sig selv i politik?

- Der er ingen tvivl om, at alle os politikere har et medansvar. Bare fra 2008 og til nu er sociale medier kommet til at fylde meget mere. Derfor er kommunikationen blevet til, hvad man kan fortælle på meget, meget kort plads og tid.

- Og så bliver det hårdt og tit også konfrontatorisk, og det er lidt ærgerligt for debatten. For man kan sige, at politik ikke handler om at tale mod hinanden, men med hinanden, siger han.

Hør Rene Christensen fortælle her:

Professor tvivler på effekten

Grundidéen er udmærket. Men initiativet får næppe personer, som ikke i forvejen havde en flirt med politik, til at træde til.

Sådan lyder vurderingen fra Robert Klemmensen, der er professor i komparativ politik ved Lunds Universitet.

- Det er en god idé at få sikret, at der er en bred repræsentation af befolkningen. Men om et projekt som det her kommer til at virke, er jeg noget mere skeptisk over for.

- Det her synes at hvile på en antagelse om, at befolkningen mangler informationer om, hvad det vil sige at være i politik. Jeg er simpelthen i tvivl, om det er sandt. Jeg tror sådan set, at langt de fleste vælgere er klar over, hvad der foregår i politik, og at de simpelthen fravælger det, fordi de har travlt med alle mulige andre ting.

Se udviklingen i medlemstallene for nogle af partierne her:

Robert Klemmensen bider særligt mærke i, at det kræver en motiveret ansøgning for at komme i betragtning til 'Det Politiske Akademi'.

- Man kunne jo godt spørge sig selv, om de her politiske eliter skulle opsøge befolkningen selv fremfor at bede befolkningen om at skrive motiverede ansøgninger til noget, der godt kan opfattes lidt som en taleklub.

Martin Lidegaard siger til kritikken, at man er "åben over for alle forslag", men at man er nødt til at have noget at tage udgangspunkt i, og det duer jo ikke at kræve at se karaktergennemsnit fra 9. klasse, påpeger han.

- Vi vil forsøge at sammensætte et hold, der er mangfoldigt, hvad angår køn, etnicitet og erhvervsmæssig baggrund. Vi ved, at der i politik er en overvægt at statskundskabere, så det er ikke dem, der står øverst på vores liste.

Hvis man bliver optaget i akademiet, koster det ikke noget. Foruden Grundfos Fonden har også Politikens Fond og Dansk Industri doneret penge til projektet.