Tordnede mod Løkke: Nu skærer Thorning selv på velfærden

Thorning bruger 1,6 mia. kr. mindre end Løkke på offentligt forbrug i 2012. Det gælder især kommuner og regioner.

Børnehaver er blandt de steder, hvor kommunerne har valgt at spare. (Foto: Chelina Nethe Anneli Jensen)

Selvom statsminister Helle Thorning-Schmidt før valget tordnede imod Lars Løkke Rasmussen planer om at skære i det offentlige forbrug, så viser det sig nu, at Thorning i kroner og øre skærer endnu mere, end hendes forgænger ville have gjort.

I Finansministeriets budgetoversigt fra december fremgår det, at Thorning vil bruge 1,6 milliarder kroner mindre på offentligt forbrug i 2012, end Lars Løkke Rasmussen lagde op til i sit finanslovforslag fra august.

Dermed er Helle Thorning-Schmidt igen ude i noget, der ligner et løftebrud over for vælgerne - men det er et positivt løftebrud, mener cheføkonom og vicedirektør i den borgerlig-liberale tænketank Cepos Mads Lundby Hansen.

- Jeg synes, det er er rosværdigt, at Helle Thorning-Schmidt lægger op til en mindre offentlig sektor end den, Løkke gik til valg på. Og jeg opfordrer hende til at holde fast i den linje, siger Mads Lundby Hansen.

Kommuner og regioner bruger mindre

Da Lars Løkke Rasmussen før valget fremlagde sit finanslovforslag, regnede han med at bruge 529,2 milliarder kroner på offentligt forbrug i år. Men under Helle Thorning-Schmidt er det tal skrumpet til 527,6 milliarder kroner, fremgår det af budgetoversigten.

Det lavere tal skyldes blandt andet, at kommuner og regioner bruger færre penge i forhold til det aftalte niveau i juni i fjor.

I S og SF's plan "Fair Løsning" lagde de to partier imidlertid op til, at væksten i det offentlige forbrug skulle stige med 1,4 procent i 2012. Dermed ville der blive råd til en ordentlig velfærd, lød det.

Men regeringen er meget langt fra at indfri det mål, mener Mads Lundby Hansen.

Han peger på, at hvis Thorning havde fastholdt den lovede stigning i det offentlige forbrug, så skulle hun have brugt fire milliarder kroner mere end Løkke i år fremfor 1,6 milliard kroner mindre.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter