Tortur i dansker-fangelejr i Kandahar

Amerikanske forhørsledere har under vidneafhøringer erkendt, at der blev begået systematisk mishandling af fanger i Afghanistan. Oven i købet i den fangelejr, hvor danske soldater overgav fanger til amerikanerne.

Amerikanske soldater holder øje med afghanske fanger, mistænkt for at være medlemmer af al-Qaeda, i et fængsel o det nordlige Kandahar. Arkivfoto fra december 2001. (© Scanpix)

Amerikanske soldater mishandlede fanger i Afghanistan tilbage i vinteren 2002.

Det viser hidtil hemmeligholdte papirer fra det amerikanske forbundspoliti FBI, som Politiken har fundet frem til.

Og det foregik oven i købet i den fangelejr i Kandahar, hvor danske soldater havde ordre til at overgive Taleban- og al-Qaeda-fanger til amerikanerne, skriver Politiken.

Flere indberetninger

En forhørsleder indberetter i januar 2002 om en fange, der instrueres i at rejse sig op, selv om han ikke kan, fordi hans ben sover. Tre-fire fangevogtere banker løs på ham, mens han ligger ned.

Ved en anden episode i februar 2002 indberetter amerikanske soldater om en soldat fra militærpolitiet, der i forbindelse med en lægeundersøgelse uden varsel stikker to fingre op i anus på en afghansk fange, der skriger højt og falder ned fra briksen.

Det er to af flere vidnesbyrd fra amerikanske soldater, der indberetter grov mishandling af fanger i den amerikansk ledede fangelejr i Afghanistan.

I samme periode tilbageholder danske jægersoldater 31 afghanere, som overdrages til amerikanerne i selv samme lejr.

Regeringen afviste anklager

I dokumentarfilmen "Den hemmelige Krig" fortæller de tilfangetagne afghanere, at de er blevet mishandlet, inden de efter 3-4 døgn løslades, fordi de viser sig at være uskyldige.

Anklagerne i filmen fik for nylig forsvarsministeriet til at lave en redegørelse. Den konkluderede, at regeringen ikke kunne vide, at fangerne ville blive mishandlet. Fangeudleveringerne skete blandt andet før afsløringerne af amerikanske soldaters mishandling af fanger i Abu Ghraib-fængslet i Irak.

Nu har den amerikanske borgerrettighedsorganisation, American Civil Liberties Union, ACLU, fået udleveret erklæringer fra amerikanske soldater.

Deres vidnesbyrd dukumenterer altså, at der har fundet overgreb sted gentagne gange i den periode, hvor også de danske soldater tog fanger i området.

Den samme gruppe har også afsløret omfattende tortur på den amerikanske Guantánamobase i Cuba.

Gade er overrasket

Søren Gade ville ønske, at de amerikanske vidneerklæringer var tilgængelige dengang fangeudleveringen fandt sted.

- Selvfølgelig ville jeg gerne have haft de oplysninger. For uanset hvem, der havde været minister dengang, så kunne vi jo have reageret på det tidspunkt. Men de oplysninger, vi har været i besiddelse af, har ikke indikeret, at der er foregået nogen mishandling, siger forsvarsministeren til Politiken.

De nye oplysninger gør stærkt indtryk på ham.

- Jeg væmmes ved det som menneske. Jeg får jo kuldegysninger af at læse det. Jeg bryder mig ikke om det.

http://mu.net.dr.dk/admin/programcard/get/?id=urn:dr:mu:programcard:532f7cc8a11f9d13d0d4b629

Facebook
Twitter