Torturcenter i chok over rydning

Meddelelsen om, at Brorsons Kirke er blevet ryddet, chokerer RCT, Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre.

Røde Kors betegner det som en dybt ulykkelig situation at Brorson Kirke er blevet ryddet. Rehabiliteringscentret for torturofre og Kirkeasyl er begge i chok over nattens aktion. (Arkivfoto). (Foto: DR © DR)

- Vi er chokerede og overraskede over, at politiet har ryddet Brorsons Kirke. Især fordi det sker på et tidspunkt, hvor den irakiske regerings udmelding har sået alvorlig tvivl om der reelt findes en aftale om modtagelse af de afviste irakiske flygtninge, siger koordinator på Rehabiliterings- og Forskningscentret for Torturofre (RCT) Tue Magnussen.

NGO: Lyt til FN

Mange NGOer (Non Government Organisations, altså græsrodsorganisationer.red.) har opfordret til, at man lytter til FNs advarsler og RCT har særligt peget på, at Danmark som foregangsland i arbejdet mod tortur bør sikre sig, at torturofre blandt de afviste asylansøgere kan få indfriet deres behov for behandling i Irak inden man overvejer at tvinge dem hjem.

RCT er sammen med fire andre organisationer tidligere gået sammen om en appel til integrationsministeren om, at der i stedet for tvangshjemsendelser gives humanitær opholdstilladelse til de afviste irakiske asylansøgere.

Kirkeasyl: Vi giver ikke op

Fra en anden organisation, Kirkeasyl, der er oprettet specielt til denne situation, hvor irakerne opholdt sig i asyl i Brorsons Kirke, lyder det at arbejdet for irakerne fortsætter.

I en udtalelse fra Kirkeasyl hedder det, at asylet er imod afhentningen af irakterne, og at det er samme døgn, som det er kommet frem, at den irakiske premierministeren, Nuri al-Maliki, har afvist at der findes en tvangshjemsendelsesaftale mellem Irak og Danmark.

Som RCT opfordrer Kirkeasyl politikerne til at stoppe udvisningerne, og asylet vil indkalde til en demonstration i København senere i dag fra Brorsons Kirke.

Røde Kors: En dybt ulykkelig situation

Dansk Røde Kors mener, at nattens rømning af Brorsons-kirken ikke kom uventet, og at myndighederne klart har meldt deres intentioner ud i forhold til de afviste irakere.

- Den førte politik bakkes op af et bredt politisk flertal. Alligevel mener Røde Kors, at situationen er dybt ulykkelig.

Der er børn iblandt, født i Danmark

- Vi kan og vil ikke blande os i politik. Men nattens aktion sætter endnu engang fokus på, hvad den danske flygtningepolitik har af konsekvenser. Røde Kors har igen og igen peget på, at de lange opholdstider i vore centre uden en egentlig afklaring er ødelæggende for mennesker, og skaber forkerte forventninger både hos dem og i den danske befolkning, siger generalsekretær i Dansk Røde Kors Anders Ladekarl.

Han tilføjer, at der blandt irakerne er børn, der har levet størstedelen af deres liv eller er født i Danmark, og at der bør tages humanitære hensyn.