Torturkomité tror fejlagtigt, at udskældt fængsel lukker: Beslutning sparket til hjørne på fjerde år

Retsordførere vil have klart svar på, hvornår Politigårdens Fængsel lukker.

Københavns Politigård midt i København huser i dag både 25 fængselspladser og hovedsæde for Københavns Politi. (Foto: Johnny Madsen)

Europarådets Torturkomité har været på besøg i danske fængsler på en falsk præmis.

Det mener flere retsordførere, efter at komitéen i en ny rapport har valgt ikke at gå i dybden med problemerne på Politigårdens Fængsel med henvisning til, at fængslet alligevel er ved at lukke.

Men lukningen er udskudt på fjerde år, og der er endnu ikke sat endelig lukkedato på. Først i slutningen af 2020 tager man igen stilling til en eventuel lukning, oplyser Kriminalforsorgen til DR.

- Det er vigtige oplysninger, at ingen aner, hvor længe Politigården fungerer som fængsel. Derfor må vi have detaljerne frem om, hvordan forholdene i fængslet er, siger Karina Lorentzen, retsordfører for SF.

Torturkomitéen er mildelst talt ikke imponeret over Politigårdens Fængsel og rejser blandt andet kritik af de indsattes toiletforhold, de fysiske forhold, og at lægesamtaler ofte foregår med ekstra personale i lokalet.

- Vi forsøger at holde vores rapporter så korte som muligt, og hvis Politigårdens Fængsel lukker, er der ikke behov for yderligere kommentarer. Men hvis fængslet ikke lukker, har vi alle de nødvendige om Politigårdens Fængsel og vil følge op med myndighederne og om nødvendigt i en fremtidig rapport, skriver formanden for Europarådets Torturkomité, Hans Wolff, til DR.

Der mangler fængselspladser

Det var Kriminalforsorgen, der på et møde i 2019 fortalte torturkomitéen, at Politigårdens Fængsel stod til at lukke.

- I betragtningen af fængslets tilstand håber vi meget, at det snart sker, skriver Tortorkomitéen i deres rapport om danske fængsler.

Kriminalforsorgen siger til DR, at udsættelsen af lukningen af Politigårdens Fængsel skyldes, at der mangler arrrestpladser i hovedstadsområdet.

Kriminalforsorgen vil nu informere Europarådets Torturkomité om, at der alligevel ikke er fastlagt en lukkedato for fængslet.

- Der er på nuværende tidspunkt ikke fastlagt en endelig lukkedato for Politigårdens Fængsel. Om fængslet anvendes efter 2020 er heller ikke klarlagt, skriver Kriminalforsorgen til DR.

SF og R: Ministeren må svare klart

Europarådets Torturkomité udgav i sidste uge en 85 sider lang rapport om en række fængsler i Danmark, og her gør komitéen det klart, at Politigårdens Fængsel er så ringe et sted, at det ikke egner sig til, at folk sidder fængslet "flere uger eller måneder".

Ifølge flere forsvarsadvokater, som DR har talt med, er det ikke usædvanligt at sidde på Politigårdens fængsel i seks måneder.

Men det er altså ikke alle torturkomitéens oplysninger om Politigårdens Fængsel, der er blevet offentliggjort. De oplysninger vil flere retsordførere have frem.

- Når Politigårdens Fængsel stadig fungerer som et fængsel og har udsigt til at fortsætte som fængsel, så skal vi selvfølgelig også se, hvad torturkomitéen synes om det sted. Især fordi det er bliver kritiseret for at være et hårdt sted, siger Kristian Hegaard, retsordfører for De Radikale.

Både De Radikale og SF vil have justitsminister Nick Hækkerup (S) til at svare klart på, hvad planen er med det udskældte fængsel på Københavns Politigård.

Samtidig opfordrer de Europarådets Torturkomité til at fremlægge flere oplysninger om besøget på Politigårdens Fængsel.

Det ønsker komitéen ikke at kommentere.

- Jeg kan ikke offentligt gå ind i en dybere diskussion af Politigårdens Fængsel. Men vi vil helt sikkert diskutere spørgsmålet med regeringen, skriver Hans Wolff til DR.

Kendt som et hårdt sted

Siden 2004 har den ikoniske politigård midt i København særligt huset indsatte med truende eller voldelig adfærd. Døråbning ind til en celle kan kræve tre-fire fængselsbetjente.

I 2017 blev det besluttet, at Politigården ikke længere skulle være et fængsel. Planen var oprindeligt, at det skulle have været lukket i 2017.

- De historier, vi hører fra klienter på Politigårdens Fængsel, er meget negative. Derfor er det relevant at høre, hvad uvildige eksperter observerer om stedet, siger advokat Peter Trudsø fra Landsforeningen for Forsvarsadvokater.

Det seneste offentliggjorte besøg fra Ombudsmanden på Politigårdens Fængsel er fra 2017, hvor Ombudsmanden anbefalede, at man fik indført flere meningsfulde aktiviteter og mere menneskelig kontakt for de indsatte.

- Det er vigtigt, at især fængsler med høj sikkerhed bliver kigget i sømmene. Steder med høj grad af magtanvendelse er også de steder, hvor der er høj risiko for, at indsatte og ansatte går over stregen, siger Jens Modvig, sundhedschef i interesseorganisationen Dignity.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har ikke ønsket at kommentere historien.