Tosprogede elever sakker bagud

Det faglige niveau hos tosprogede elever er ikke blevet bedre siden 2005. Det viser den endnu ikke offentliggjorte PISA-undersøgelse 2009.

Pisa-undersøgelsen, der kommer 1. april, viser, at tosprogede elever ikke klarer sig bedre i skolen. (Foto: Mai Møller Christensen- DR Syd)

Tosprogede elever sakker langt bagud i forhold til deres danske kammerater. De endnu ikke offentliggjorte resultater fra PISA-undersøgelsen 2009 viser, at det faglige niveau ikke har rykket sig væsentligt siden 2005.

Omkring 50 procent af de tosprogede elever forlader folkeskolen uden at beherske de basale færdigheder til at kunne fortsætte på en ungdomsuddannelse, viser undersøgelsen, der offentliggøres til april.

Bagud fra de er små

Oppositionspartiet SF raser over den manglende udvikling.

- Vi kan ikke acceptere, at det faglige niveau står i stampe. Vi er på vej til at lave et meget skævt og ulige Danmark, hvor der kommer en stor gruppe af tosprogede børn, der halter bagefter i uddannelsessystemet lige fra de er små, siger SF's folkeskoleordfører, Pernille Vigsø Bagge.

- Det en falliterklæring, at regeringen i den grad ikke er i stand til at bryde den negative sociale arv.

Den nye undervisningsminister, Troels Lund Poulsen er bevidst om det store antal svage elever med anden etnisk baggrund, og han lover derfor over for Altinget.dk at komme med en ny model inden for 14 dage.

Skal forstå dansk ved skolestart

- Vi kan ikke acceptere, at så mange med anden etnisk baggrund er ladt i stikken. Derfor skal vi også gribe til handling, siger ministeren.

Han peger på, at tosprogede skal blive bedre til at forstå og tale dansk, når de kommer i folkeskolen.

Men SF giver ikke meget for ministerens løfte om et nyt udspil.

- Vi kan ikke have tillid til, at det, regeringen gør nu, er væsentlig anderledes eller mere effektivt, end det regeringen er kommet med de sidste 10 år, siger Pernille Vigsø Bagge.

Hun mener, at oppositionens forslag om maksimum 24 elever i klasserne, en to-lærer- ordning og massive efteruddannelser til lærere vil kunne sætte skub i udviklingen.

PISA-undersøgelsen 2009 offentliggøres ifølge Altinget.dk den 1. april.

Facebook
Twitter