Tradition siden 1968: En gang om ugen lugter hele Grenaa af ristede bønner

På spidsen af Djursland bliver kaffen håndristet som for 50 år siden.

Siden 1968 har tromleristeren en gang ugentligt sendt duften fra et tons ristede kaffebønner op i luften over Grenaa. (Foto: Mads Korsager Nielsen © DR Nyheder)

Sommer eller vinter. Uanset vejret er der én ingrediens, der binder de danske årstider sammen: Kaffe.

Det ved man alt om på spidsen af Djursland. Her hænger duften af friskristede kaffebønner tungt over hele midtbyen mindst én gang om ugen.

Når det sker, ved alle de lokale, hvad der foregår: ‘Kaffe-Kajs’ gamle tromlerister sender aromatiske dampe fra et ton bønner op over hustagene.

- Jeg har aldrig fået klager. Hele byen ved, at sådan er det bare. Det er Kama Kaffe, der rister. Sådan har det været i mere end 50 år, siger Esben Lauridsen, indehaver og kafferister hos Kama Kaffe i Grenaa.

I 2006 overtog han forretning og risteri efter Kaj Møller Andersen, hvis forbogstaver siden 1968 har været lig med friskbrændt kaffe i lokalområdet.

DR Vejret på sommertur

DR Vejrets sommertogt langs Margueritruten er nået til Østjylland. Her snor turistruten sig blandt andet forbi kalkrevene ved Fornæs Fyr nord for Grenaa. Mandag sendte ‘Vores Vejr’ fra Djurs Sommerland mellem Grenaa og Randers.

På kortet her kan du se, hvor DR Vejret rejser hen de kommende uger. Du kan sende dine sommerbilleder til vejret@dr.dk eller 1212@dr.dk.

Efter at have stået i lære hos Grenaas kaffe-legende, er det nu Esben Lauridsen, der bemander Probat-tromleristeren fra 1968. Her laver han blandt andet java-mokka-blandingen, der er den lokale favorit og tegner sig for halvdelen af salget.

1 / 3

Alt i risteriet foregår på det originale maskineri fra 1968. Her er ingen computerstyrede processer eller digitale displays. Den færdige kaffe udvejes i poser med et vægtlod på 500 gram som rettesnor. Poserne svejses manuelt. Sådan ristede og pakkede man et ton kaffe i 1968. Sådan foregår det stadig.

Vil ikke være større

- De store rister 60 tons om dagen. Det er, hvad jeg rister om året. Det er i en skala, hvor jeg slet ikke kan være med, siger Esben Lauridsen, der på forhånd afviser iværksætteriske ambitioner om at se sine orange Kama Kaffe-poser hos landets store supermarkeder.

Til gengæld forsøger han at holde prisen nede. ‘Husk, du skal riste noget kaffe. Du har maskinerne, så få nogle bønner igennem’. Det råd fik Esben Lauridsen fra Karl Mathiesen, anden generation i spidsen for kaffe-giganten BKI fra Højbjerg.

I dag er prisen på et pund håndristet provinskaffe fra Kama i Grenaa godt det halve af, hvad man forlanger i hovedstaden.

- Efter min mening er det noget københavneri, at priserne skal være så opskruede. Det kan godt være, at de har været ude og trykke en landmand i hånden. Det samme har jeg, det er måske bare en anden landmand. Det er ikke ensbetydende med, at prisen skal bankes op. Det handler bare om at få gang i risteren og få noget kaffe igennem, konstaterer Esben Lauridsen.

DR Vejrets sommer-karavane fortsætter i de kommende tre uger turen rundt på turistruten. Tirsdag sender tv-meteorolog Søren Jacobsen vejrudsigten fra stranden i Fredericia og onsdag går turen til Givskud Zoo ved Vejle.

Facebook
Twitter