Træer indhylles i net fra spindemøl

Træer og buske indhylles denne sommer i et edderkoppelignende spind i usædvanlig grad. Det er spindemøl, der er på spil.

Spindemøl indhyller hele træer i et tykt net for at gemme larverne for fuglene. (Foto: Kim Haugaard © Scanpix)

Et usædvanligt voldsomt angreb af spindemøl hærger de danske træer og buske denne sommer. Planterne står ofte næsten totalt indhyllet i et voldsomt edderkoppelignende spind, hvorfra larverne hænger ned i tusindtal og gnasker løs på knopper og blade.

Træet bliver sygt og ulækkert at se på, og bladene falder af. Langt de fleste træer og buske vil overleve angrebet, men træet giver ikke æbler eller pærer i år.

- Det er uden tvivl et af de hårdeste angreb af spindemøl i nyere tid, vi ser i år, så jeg vil klart anbefale folk at handle hurtigt. Det drejer sig om at give fuglene adgang til larverne. Det gør man ganske enkelt ved at ødelægge deres tætte net, så fuglene kan komme til, siger direktør i Danske Anlægsgartnere Stephan Falsner.

Dræb laverne

Spindet kan enten ødelægges med et langt haveredskab eller med et par velrettede sprøjt med haveslangen.

Han anbefaler samtidig, at man brænder spindene eller sørger for at dræbe larverne på anden vis, fordi larverne ellers graver sig ned.

Spindemøllets larver angriber især frugttræer som æble, pære og blomme samt hæg, tjørn og vedbend.

Lægger æg i bark

De voksne møl flyver omkring i juli og august og lægger æg på træernes bark, og når vinteren er slut, vågner larverne til nye angreb igen til maj. Haveejere skal derfor klippe angrebne grene af med det samme.

Forklaringen på de mange angreb kan være, at lidt varmere somre, lidt fugtigere vintre og færre fjender i naturen har gjort det lettere for larverne at overleve.

FacebookTwitter